JEDAN OD ČELNIKA UGP-a

Oreščanin objasnio zašto se kandidira za šefa HGK: ‘Tri su ključne promjene koje želim uvesti‘

‘Prva ključna promjena se odnosi na depolitizaciju i vraćanje ugleda Komori, koja je zadnjih 25 godina praktički bila u službi politike‘
Dražen Oreščanin
 Dragan Matic/CROPIX

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović odlučio je pokušati osvojiti i treći mandat na čelu te institucije. Premda mu aktualni istječe tek 1. travnja iduće godine, odlučio je na brzinu raspisati natječaj za predsjednika Komore s rokom prijave od samo 7 dana. Uoči isteka roka za prijavu, na natječaj se javio Dražen Oreščanin, dosadašnji izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, najglasnije i najbrojnije poduzetničke udruge. Inače, Oreščanin je vlasnik informatičke tvrtke Poslovna inteligencija, koja ima 170 zaposlenih, a vodio je već nekoliko poduzetničkih udruga.

U emisiji RTL Direkt Oreščanin je objasnio jzašto se sad odlučio kandidirati za predsjednika HGK, iako je udruga Glas poduzetnika, praktički od svojega osnutka, bila dosta kritična prema radu te iste HGK.

- Vrlo jednostavno, zbog toga što smatramo da Komoru treba popraviti da bi ona funkcionirala onako kako bi Komora u državi poput Hrvatske trebala funkcionirati.

Objasnio je i koje ključne promjene, bude li izabran, planira uvesti.

- Prva ključna promjena se odnosi na depolitizaciju i vraćanje ugleda Komori, jer zadnjih 25 godina - i kroz mandat gospodina Vidoševića i gospodina Burilovića - Komora je praktički bila u službi politike. Drugi bitan cilj je uvođenje dobrovoljnog članstva. Ovaj zakon koji je u proceduri omogućio je da male članice ne plaćaju članarinu, a moj stav je da treba ići korak dalje i da članstvo treba biti dobrovoljno - izjavio je Oreščanin.

S obzirom da je Luka Burilović ukinuo ograničenje broja mandata, na pitanje planira li on ostati na spomenutom mjestu duže od dva mandata ili će ograničenje od dva mandata ipak vratiti, odgovorio je:

- Ja se nadam da neću morati biti duže od jednog mandata i da ću svoj posao napraviti u jednom mandatu i da će to postati institucija kakvu trebamo. Ja se nadam i ovim putem pozivam premijera i sve predstavnike vladajućih elita da u ovom procesu budu neutralni i da puste poduzetnicima da odlučuju o sudbini HGK i neka izaberu najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:15