OBRAĆANJE JAVNOSTI

OREŠKOVIĆ 'Balkanska ruta je zatvorena. Ministar branitelja? Pričao sam s Brkićem, imam tri-četiri kandidata, ime ćemo možda znati u petak'

Otkrio je i kako su u dva tjedna uspjeli izbjeći uvođenje korektivnih mjera Europske komisije
 Dragan Matić / EPH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije, na kojoj je govorio o odluci Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zaključcima Europskog vijeća o migrantskoj krizi. Premijeru se na konferenciji za novinare pridružio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Premijer Orešković opisao je što je sve Vlada poduzimala u protekla dva tjedna kako bi Hrvatska izbjegla korektivne mjere Europske komisije (EK) zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, te ocijenio jučerašnju odluku EK u vezi toga 'vrlo pozitivnom porukom'.

- Mi smo program reformi poslali Europskoj komisiji. Hrvatska je bila jedina država kojoj su prijetile te korektivne mjere. Korektivne mjere Europske komisije bile bi katastrofa. To bi bila katastrofa prije svega za investitore jer Hrvatska nije pokrenula reforme, pojasnio je Orešković, dodavši da ni za građane to ne bi bila pozitivna priča, jer bi EK vrlo aktivno sudjelovala u reformama za koje on vjeruje da ih Hrvatska može sama pokrenuti.

- Poslije nekoliko dana poslao sam pismo predsjedniku EK Jean-Claude Junckeru da je ova Vlada spremna voditi reforme i da nema razloga da EK pokrene korektivne mjere te da ćemo sami provesti reforme - istaknuo je Orešković.

- Jučer je EK potvrdila naš plan i proračun te poručila da neće aktivirati te korektivne mjere, tako da mislim da smo dobili vrlo pozitivnu poruku. Htio bih se zahvaliti svimi ministrima, pogotovo ministru Mariću, jer smo dobili podršku od EK da je naš plan kvalitetan plan i da smo spremni provesti reforme. I od Angele Merkel sam dobio podršku za naš plan. U dva tjedna se puno toga promijenilo i sve je ispalo pozitivno za Hrvatsku - kazao je Orešković.

Odgovarajući na upit novinara što sadrži taj program reformi, Orešković je na konferenciji istaknuo reforme vezane uz zdravstvo, odnosno načine na koji će se smanjiti rastući dug u tome sektoru, pri čemu je spomenuo konsolidaciju, administrativne procese i javnu nabavu.

- Danas se nalazim s ministrom financija i onda ćete dobiti detaljnije reforme. To je nekih pet stranica. Prvo je da ćemo dug smanjiti. Proračun se neće povećati, deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, tu je i zdravstvo, dug nam raste i moramo ga smanjiti. U vezi penzija, plaće nećemo dirati, ni penzije. No ukoliko netko ide ranije u penziju, nek se vidi razlika u dobiti - komentirao je Orešković kako će se raditi na daljnjoj penalizaciji ranijeg umirovljenja.

Orešković je izdvojio i socijalne beneficije i povećanje efikasnosti, javni sektor i područje javne nabave te dodatnih strukturnih mjera, a tu su i pravosuđe i ubrzanje procesa, EU fondovi, potom loši zajmovi u bankarstvu i državna poduzeća te kako poboljšati upravljanje njima.

- Ja sam tražio od svakog ministra prijedloge i to će se prezentirati na sjednici vlade i vidjet ćemo ima li smisla. Za dva tri mjeseca ja ću tražiti druge prijedloge koji će povećati efikasnost. Svaki dan će ministri boje upoznati svoj resor i vidjet će bolje mogućnosti - kazao je premijer o reformama koje slijede.

Što se tiče migrantske krize, premijer Orešković je zahvalio ministru Orepiću. - Komentari od susjeda su iznimno pozitivni. Bez ikakvih tenzija smo surađivali i danas je situacija vrlo pozitivna za Hrvatsku i za naše susjede. - Hrvatska, Slovenija i Austrija na summitu EU-a u ponedjeljak zagovarale su zatvaranje balkanske rute za migrante i rezultat toga je da je danas u Hrvatsku ušlo nula migranata, naglasio je Orešković i dodao: - Naš je zajednički stav bio da treba zatvoriti balkansku rutu i da takva formulacija treba ući u završnu izjavu sa summita - rekao je Orešković.

Iako je izjava ublažena pa su čelnici EU-a prihvatili forumlaciju da je 'neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada završen', Orešković smatra da je cilj ispunjen jer je poruka iz Bruxellesa bila jasna: - Dosad smo dobro surađivali s Cerarom. To su nagađanja, ne zna se što će se događati. Vidjet ćemo što se događa na terenu i onda ćemo reagirati. Svima je jasno da trebamo Makedoniji i Grčkoj pružiti pomoć - odgovorio je Orešković na pitanje novinara o mogućem većem broju krijumčarenja ljudi u Hrvatsku.

Na to se nadovezao ministar Orepić koji je kazao kako je takav problem predviđen.

- Postignuto je uspostavljanje normalnog graničnog sustava, no vjerojatno će biti iznimki. Naglašavam da su postignuti dogovori kako te situacije rješavati. 408 osoba je još u Slavnoskom Brodu i u procesu je njihov povratak u Grčku - napomenuo je Orepić.

Orešković je otkrio i kako teče proces oko imenovanja novog ministra branitelja: - Tražio sam više kandidata, kao što znate, što ne znači da ću se sa svima vidjeti. Jučer sam se našao s Milijanom Brkićem, razgovor je bio otvoren i konstruktivan, a danas ću se naći s još nekoliko kandidata - rekao je premijer o toj temi.

Za kraj je komentirao odnose s potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom.

- Ja i potpredsjednik Karamarko imamo dobre odnose. On ima svoj stav i svatko ima pravo na svoj stav. Ja ću donijeti odluku kad sve ispitam. Malo je vremenski pitanje, nemam vremena dok sam u Bruxellesu recimo, ali sve će se to riješiti - kazao je Orešković referirajući se na odluku oko razrješenja Dragana Lozančića i imenovanja novog ministra branitelja.





'Ime ministra branitelja možda već u petak'

Premijer Orešković susreo se s predstavnicima branitelja i nakon sastanka poručio da ćemo ime novog ministra branitelja saznati do petka, a najkasnije početkom sljedećeg tjedna.

- Što prije, to bolje. Imamo nekoliko kandidata. Ja sam tražio prijedloge, dobio sam ih i s nekima ću se naći. Dobili smo dosta prijedloga, ne mogu reći sada točan broj. S jedno tri-četiri ću sjesti - rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:28