PRVI SLUŽBENI POSJET VATIKANU

Orešković će s Papom razgovarati o Stepincu, terorizmu i migrantima

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković još ne zna što će sutra darovati papi Franji
 REUTERS/EPH

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sutra točno u 10 sati sastat će se u četiri oka s papom Franjom, u sklopu svog prvog službenog posjeta Vatikanu.

Prema protokolu je predviđeno da će njihov razgovor trajati nešto više od pola sata, a kako doznajemo, jedna od glavnih tema bit će migrantska kriza te će premijer istaknuti kako je Hrvatska imala vrlo humani pristup prema migrantima. Spomenut će i terorističke napade u Bruxellesu te prodiskutirati o tome kako pronaći balans između sigurnosti i pomoći ljudima u potrebi.

O Hrvatima u BiH

Kako su nam rekli izvori iz Banskih dvora, papa Franjo i premijer Orešković svakako će razgovarati i o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca.

- Papa je rekao da za njega uopće nije sporno da je Stepinac svetac, ali da je želio u otvorenom dijalogu o tome razgovarati s kolegama iz Srpske pravoslavne crkve, zbog čega se oduljio postupak kanonizacije i proglašenja svetim - kažu iz Vlade.

Također, jedna od tema bit će i pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a podsjetimo, papa Franjo prošle godine bio je u posjetu u Sarajevu. Na put u Vatikan ići će i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, premijerov savjetnik Stjepo Bartulica, glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, predstojnik Ureda premijera Neven Zelić i premijerova obitelj, odnosno supruga, dvije kćeri te dva sina, koji će također imati priliku upoznati se sa Svetim Ocem.

Nakon razgovora razmijenit će darove, no što će točno premijer Orešković darovati papi Franji, još nije poznato.

- Prvi izbor je bio Splitski evanđelistar, najstarija sačuvana rukopisna knjiga u Hrvatskoj, no doznali smo da ju je nadbiskup Marin Barišić 2004. godine već darovao papi Ivanu Pavlu II. - poručili su iz Vlade.

Povrat imovine

Premijer će se sastati i s državnim tajnikom Svete stolice Pietrom Parolinom s kojim će razgovarati o otvorenim predmetima povrata imovine između Katoličke crkve i Republike Hrvatske. Prema želji Tihomira Oreškovića, hrvatsko izaslanstvo u popodnevnim satima ići će u razgledavanje glavnih znamenitosti u Vatikanu, pa će, među ostalim, posjetiti baziliku Svetog Petra, Sikstinsku kapelu, grob svetog Petra, a ako bude vremena, i grob Ivana Pavla II.

Oko 17 sati premijer će se zaputiti u Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima, gdje je predviđeno njegovo druženje s hrvatskim svećenicima u Rimu, nakon čega završava njegov službeni posjet Vatikanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:08