KRIZA VLASTI

Orešković: 'Ja neću dati ostavku, ali pozivam Karamarka i Petrova da napuste Vladu!'

Na fotografiji: Tihomir Orešković
 Damjan Tadic / CROPIX

Tihomir Orešković ne planira otići s mjesta premijera Vlade RH, ali zato u njoj više ne želi vidjeti svoje potpredsjednike Tomislava Karamarka i Božu Petrova. To su i glavne poruke s izvanredne press konferencije premijera. Neki su nagađali da bi Orešković mogao podnijeti ostavku, ali njemu to nije bilo ni na kraj pameti.

- Ne dajem ostavku niti sam to planirao! Hvala svima koji su mu jučer dali podršku, ja im mogu poručiti da ću nastaviti raditi za boljitak Hrvatske - rekao je premijer Orešković i objasnio zašto je jučer naprasno odgodio sjednicu Vlade

- Sjednica je odgođena jer sam morao na hitan sastanak s kolegama iz SOA-e. Ne smijem pričati koja je bila tema razgovora.

Orešković je nakon toga progovorio o krizi vlasti. I iznenadio baš sve!

- Odnosi Tomislava Karamarka i Bože Petrova postali su preveliki teret za Vladu i za cijelu državu. Ja sam ih pokušao pomiriti, ali nisam uspio. Zato ih pozivam obojicu da se povuku sa svojih funkcija!

Koliko ovaj politički kaos može utjecati na državu, premijer je najbolje dočarao dešavanjima od prije nekoliko dana.

- Ova politička situacija počela je ugrožavati naše nacionalne interese, što je bilo posebno vidljivo kada smo pokušali unovčiti naše obveznice u Londonu. Ja sam odlučio da se obveznice ne plasiraju. U sedmom mjesecu ćemo dobiti bolje uvjete. Također, kurikularna reforma nikad nije bila upitna i ona se nastavlja. Te reforma je za nas ključna i bilo bi dobro da se ubrza.

Orešković definitivno nije za nove izbore.

- Novi izbori bi nas koštali skoro 2 milijarde eura, što nam svakako nije u interesu. Pokrenuli smo reforme, BDP raste i ako riješimo ovu političku situaciju, ovo bi mogla biti sjajna godina. Pred nama je bitka za Hrvatsku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:32