ŠEFICA STRANKE START

OREŠKOVIĆ KAŽE DA BI NJEZINU PREDSJEDNIČKU KANDIDATURU MOGLA PODRŽATI STRANKA MRAK TARITAŠ 'Imali smo jedan od najboljih političkih razgovora dosad'

Dalija Orešković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Predsjednica stranke Start i predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković gostovala je u Novom Danu televizije N1 te je, između ostalog, otkrila da postoji mogućnost da njezinu kandidaturu podrži stranka Glas, koju vodi Anka Mrak Taritaš.

Potvrdila je da je razgovarala s tom strankom o potpori te je istaknula da Zoran Milanović nije dobar predsjednički kandidat.

- Razgovarala sam s Glasom, bio je to jedan od najbojih političkih razgovora do sada. Fokus nije bio samo na tome hoću li dobiti podršku, nego je bio usmjeren ka onome što slijedi. Nacionalni prioriteti su promjena na Pantovčaku. Smatram da Milanović nije dobar kandidat jer je izgubio izbore koji su doveli do toga da se kotač povijesti krene okretati unazad. Vladavina prava danas ne postoji, smatram da je to njegov veliki teret. Iako se predstavlja kao progresivni domoljub, nije pokazao nijednu progresivnu ideju, rekla je Orešković.

- Moje geslo je predsjednica bez maske. Govorim o manjkavosti zakona, nudim konkretna rješenja, a neka su provediva u razdoblju od pola godine, godinu dana, dodala je Orešković.

Progovorila je i o prijedlozima za promjenu opsega ovlasti predsjednika Republike.

- Kolinda Grabar-Kitarović ured je koristila kao turističku agenciju za svoja potpuno nepotrebna putovanja. Ne vidim nikakav učinak za Hrvatsku, Hrvatsku ne može brendirati Kolinda Grabar-Kitarović dok postoje stotine tisuća građana koje su se odselile u druge zemlje. Ljudi koji odlaze znaju zašto su otišli, i dok oni u novim sredinama govore o tome zašto su otišli, predsjednica nas ne može brendirati. Domovina je tamo gdje ti je dobro. A kome je danas ovdje dobro? Korumpiranoj stranci koja radi na tome da njima bude dobro, da umrtve svaku slobodnu građansku misao, da se nitko ne usudi postaviti pitanje? Da nikome ne padne na pamet da se razmotri prijedlog Mosta da se svi putni nalozi i troškovi putovanja objavljuju javno?, rekla je Orešković.

Na pitanje da prokomentira tvrdnju Milorada Pupovca da je predsjednička kampanja desna i protumanjinska, Orešković je odgovorila da se ta retorika njoj čini kao dobro osmišljen poslovni poduhvat, a pritom je sebe kroz ironiju svrstala među 'škart kandidate'.

- Tko je kampanju obojio u desno? Sigurno ne ja. Sjedi li Pupovac u mojoj vladi? Je li on pitao nekog od kandidata u škart kategoriji kako mi gledamo na stanje manjina u Hrvatskoj? Čini mi se da retorika koja se dominantno revitalizira u svim izborim ciklusima ide u prilog onima koji ne mogu ponuditi ništa drugo. Svi veći kandidati služit će tome da sustav upravljanja zemljom ostane isti. Neće se raditi u skladu s potrebama građana nego stranačkog šefa, rekla je Orešković.

Govoreći o najnovijim trzavicama u HDZ-u u kontekstu istupa gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Orešković je ustvrdila da nije sigurna da je sve tako disonantno kako se to čini.

- Mislim da je to privid. Penava je simbol Vukovara kao podijeljenog grada. Istu retoriku ima i Kolinda Grabar-Kitarović. Njezinim dolaskom na mjesto predsjednice Hrvatsko društvo se dodatno raskolilo. Hrvatska je dobila ton i prizvuk koji svakako ne pristoji članici EU. Kao u timskim sportovima kada timski igrač podiže loptu na smeč, tako i Penava radi HDZ-u, kazala je Orešković za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:46