ZAKLJUČCI SASTANKA

OREŠKOVIĆ NAJAVIO HITNE IZMJENE ZAKONA 'U Francuskoj su spriječeni puno veći neredi'

 CROPIX

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, ministrom pravosuđa Antom Šprljom, ministrom znanosti obrazovanja i sporta Predragom Šustarom i ravnateljem SOA-e Danielom Markićem.

Na sastanku su, kako se navodi u priopćenju iz Banskih dvora, podnesena izvješća o dosadašnjim postupanjima hrvatskih institucija, odnosno ministarstava. Istaknuto je da kontinuirana suradnja traje već nekoliko mjeseci, a između ostalog, francuskim su vlastima unaprijed dostavljeni podaci o identitetu mogućih izgrednika, na koje su hrvatske vlasti posebno upozorile francuske kolege, odnosno organizatore natjecanja.

Dosadašnjim zajedničkim radom i postupanjem svih nadležnih tijela spriječeni su, navodi se, planirani, puno veći neredi i izgredi, o kojima su postojala saznanja da bi se mogla dogoditi. Također je izviješteno da je poznat identitet počinitelja izgreda na utakmici u St. Etienneu, i oni će po povratku u Hrvatsku biti odmah procesuirani u skladu sa zakonom.

Dogovoreno je da se krene u hitne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a uz to, bit će dopunjene i odgovarajuće izmjene Zakona o sportu, navode u Vladi.

Naglašeno je da nadležne institucije u potpunosti obavljaju svoj posao te se mole građani da samoinicijativno ne objavljuju imena i ostale osobne podatke osoba za koje smatraju da su sudjelovali u izgredima. Ukoliko imaju saznanja o izgredima, građani se mole da se obrate policiji.

Isto tako, istaknuto je kako huliganski izgredi nemaju veze s regionalnom pripadnošću pojedinaca, tim više jer do sada identificirani izgrednici dolaze iz raznih krajeva Hrvatske

Na sastanku je potvrđeno da su nadležna tijela Republike Hrvatske pravodobno poduzela sve što je bilo u njihovoj mogućnosti i nadležnosti da se izgredi spriječe, uključujući i obavještavanje francuskih vlasti, te da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske francuskim kolegama ponudilo da na sutrašnju utakmicu pošalje dodatnih dvadeset hrvatskih policajaca kao ispomoć francuskim snagama sigurnosti. Na tome su se francuske vlasti zahvalile uz obrazloženje da će razina sigurnosti biti osigurana uz dodatne napore i pojačane mjere od strane domaćina.
Još je jednom upućen apel francuskim vlastima da poduzmu sve što je u njihovoj moći da spriječe incidente na sutrašnjoj utakmici u Bordeauxu.

Utakmici sa španjolskom reprezentacijom, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, nazočit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 13:15