UŠTEDE U SVIM RESORIMA

Orešković piše proračun: cilj deficit oko 3%

‘Ako rejting podignemo za stupanj, na dugu ćemo uštedjeti 1,5 mlrd. kuna’
 Tomislav Krišto/EPH

Prioritet u radu premijera Tihomira Oreškovića idućeg tjedna je proračun. Imperativ je smanjiti dug, a deficit približiti što više tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Onda ćemo gledati gdje možemo povećati investicije. Tu imamo dovoljno prostora u vezi s EU fondovima, a s druge strane investicije će nam stimulirati rast - prenosi glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

Pri izradi proračuna neće biti samo rezanja nego će se neke stavke povećati. Koje će to biti, glasnogovornica nije precizirala, ali je navela da će to biti tamo gdje se može ostvarivati vrijednost.

Rast iznad tri posto

- Neki će se resori smanjivati i relocirati kako bi se proračun ojačao i stvorila neka vrijednost za državu. Gledaju se moguće uštede u svakom resoru da bi se na taj način podigla efikasnost - prenosi glasnogovornica Vlade, također ne otkrivajući tko će se morati najviše stisnuti tijekom godine.

Premijer Orešković postavio je prioritete i o njima razgovara sa svim ministrima.

- Premijer ima otvoreni dijalog sa svakim ministarstvom i gledat će gdje su prilike da se podigne efikasnost i cijeli sustav - kaže Glavak. Podsjeća da je Europska komisija za ovu godinu podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za 2,1 posto, što premijeru daje dodatni manevarski prostor.

Orešković planira i daljnje poticanje rasta gospodarskih aktivnosti pa tako najavljuje aktiviranje nekih programa, a u fokusu je 500 milijuna eura kojima bi se povećali i stimulirali mali i srednji poduzetnici. Za postizanje rasta BDP-a preko tri posto koristit će se i EU fondovi.

Nacrt sredinom tjedna

- Bitno je podići i kreditni rejting. Ako rejting možemo podići za jedan stupanj, to znači da možemo na našem dugu uštedjeti 1,5 milijardi kuna, a to će nam otvoriti prostor za druge investicije i smanjenje deficita - prenosi nam glasnogovornica aktivnosti na kojima je premijer trenutno najviše angažiran.

Premijer uz proračun obavlja još redovne aktivnosti koje ulaze u premijersku dužnost i planirane vanjskopolitičke susrete. Za koga će proračun ispasti tanak, a gdje će se dodatno ulagati vjerojatno će se više znati već polovicom idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:22