PREMIJEROV NOVI POTEZ

OREŠKOVIĆ POZVAO BRANITELJE DA PREDLOŽE SVOJEG KANDIDATA Konačna odluka o ministru branitelja past će idući tjedan, Brkić je još uvijek u igri

Orešković se danas sastao s dijelom braniteljskih udruga u Banskim dvorima
 EPH

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković primio je u petak izaslanstvo Udruga hrvatskih branitelja istaknuvši kako je iz prve ruke želio čuti koji su braniteljski problemi izravno od njih i što Vlada može učiniti u njihovom rješavanju s braniteljima kao partnerima.

Najavio je, u izjavi novinarima nakon sastanka, da će se idući tjedan nakon povratka iz Bruxellesa već u utorak također naći s drugim braniteljskim udrugama.

Orešković je ujedno zahvalio braniteljima na doprinosu u obrani domovine bez kojeg ni on ne bi mogao biti premijer.

Predsjednik udruge hrvatskih ratnih vojnih 100 postotnih invalida prve kategorije Đuro Glogoški pozdravio je Vladin novi pristup podsjetivši koliko je bivšem premijeru bilo potrebno da ih primi. Dodao je kako su premijera upoznali sa 502 dana prosvjeda i problemima s kojima se susreće braniteljska populacija pri čemu su naišli na razumijevanje.

Želimo da braniteljska populacija bude dio društva, jer znamo da su nas svih ovih godina gurali na marginu društva. Branitelji mogu dati veliki doprinos društvu i dogovorili smo da zajedno krenemo dalje u interesu hrvatskog naroda i države, jer je to žele hrvatski branitelji.

Upitan kada će Ministarstvo branitelja dobiti čelnog čovjeka, premijer Orešković rekao kako će to biti idući tjedan.

Na upit o preporukama Europske komisije da se smanje braniteljska prava, premijer Orešković je rekao kako će nešto više o tome moći reći idući tjedan kada se upozna s detaljima te preporuke i razgovora s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi kandidature Milijana Brkića za ministra branitelja, premijer Orešković je odgovorio da će njegova, kao i kandidature drugih potencijalnih kandidata, biti na stolu i da će se u vezi s time idući tjedan naći i s predstavnicima drugih braniteljskih udruga.

Ukoliko su udruge branitelja voljne predložiti svog kandidata, imaju priliku i izabrat ćemo najkvalitetniju osobu za to bitno ministarstvo, kazao je Orešković.

U vezi s pismom tajnika Udruge ratnih vojnih 100 postotnih invalida prve kategorije Marka Radoša koji je u otvorenom pismu činjenicu da branitelji još nemaju ministra nazvao sramotnom i upozorio na pokušaje samoubojstva branitelja zbog nerješavanja njihovih problema, Glogoški je rekao da su četiri godine pokušavali razgovarati s bivšim ministrom Predragom Matićem i premijerom, no da ih nije bilo briga. Sigurno je da je cilj da se spriječe pokušaji samoubojstva hrvatskih branitelja i da će ova vlada učiniti sve kako bi se ona spriječila.

U razgovoru smo istaknuli da Ministarstvo branitelja zaslužuje kvalitetnog čovjeka, no čini se da tko god bude predložen mediji koji ne rade svoj posao profesionalno počinju razapinjati ljude, neovisno o tome tko je kandidat za ministra. Počnu li mediji profesionalno raditi svoj posao mislim da imam zajedničku budućnost, ustvrdio je Glogoški.

Na upit je li im Brkić prihvatljiv kandidat za tu dužnost, Glogoški je rekao da je on bio hrvatski branitelj i prepoznaje njihove probleme. Bude li imenovan sigurno će pridonijeti kvalitetnom radu Ministarstva branitelja i da krenemo u rješavanje problema i nažalost prvo će se morati rješavati ono što se nije rješavalo četiri godine i spremni smo u tome ponuditi suradnju, kazao je Glogoški.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 04:27