SJEDNICA VLADE

OREŠKOVIĆ PREDSTAVLJA PRORAČUN 10. OŽUJKA 'Svi u EU su uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora'

 Tomislav Krišto/EPH

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na početku Vladine sjednice najavio da će proračun za ovu godinu biti predstavljen 10. ožujka istaknuvši da je njegovo donošenje jedna od pet točaka koje su temelj za pokretanje reformi koje je ova Vlada obećala građanima.

- Ovaj proračun je naš proračun. Obećali smo građanima reforme i to građani Hrvatske očekuju od nas“, rekao je te ocijenio da Vlade ide u „pravom smjeru“.

Navodi da je proračun bio tema više sastanaka koje je održao, a najavljuje i da će ih imati i idućih tjedana. Prethodno će Orešković u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, koji se održava danas, a potom 22. veljače u Londonu na konferenciji u organizaciji EBRD-a.

Orešković naglašava da je već razgovarao s brojnim gospodarstvenicima, posebno iz IT sektora, s veleposlanicima zemalja EU na radnome ručku, te veleposlanicima država koje nisu članice EU na radnoj večeri.

- Svi oni vide veliki potencijal u vezi s ulaganjem, posebice u energetskom sektoru, agroturizmu. Svi su oni uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora - kazao je.

Imao je sastanke, dodaje, i s velikim brojem potencijalnih stranih ulagača čiji je interes velik, ali, kako je rekao, oni kao glavni problem i dalje ističu složenost naših propisa.

Građanima smo obećali reforme, ponavlja Orešković te ističe pet glavnih točaka kroz koje će se one provesti.

Prva je aktiviranje pola milijarde eura 'mrtvog kapitala' u vlasništvu države kako bi se smanjio javni dug.

Druga je točka stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike u kojem bi se također našlo oko pola milijarde eura kroz što bi se povećali prihodi od PDV-a. O tome je razgovarao s predstavnicima HBOR-a, HAMAG-a i bankama, kako bi se uz pomoć europskih fondova stvorio jedan takav fond.

Ističe, kao treće, mogućnost privlačenja 10,7 milijardi eura iz europskih fondova, kao četvrto naglašava investicije gdje najveće mogućnosti vidi u turizmu, a peta je točka – proračun.

Ministri Butković i Kuščević protiv spajanja Ministarstva branitelja i MORH-a

Ministri pomorstva prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja Oleg Butković i Lovro Kuščević izjavili su u srijedu, uoči sjednice Vlade, kako su protiv spajanja ministarstava hrvatskih branitelja i obrane.

Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja, kratko je novinarima rekao ministar Butković.

Kuščević je također protiv spajanja ta dva ministarstva, istaknuvši kako o takvoj mogućnosti nema nikakvih saznanja. "Mislim da je to vrlo važno ministarstvo (Ministarstvo branitelja) i radi se o ljudima koji su dali svoju žrtvu za domovinu. Moramo brinuti o tim ljudima", kazao je.

"Mislim da je to tema koju treba puno ozbiljnije razmotriti", komentirao je ministar Kuščević medijska nagađanja o spajanju tih ministarstava.

Oba ministra ustvrdili su kako njihovi resori i Vlada odlično funkcioniraju te da će Vlada uskoro biti kompletirana. Naime, nakon ostavke Mije Crnoje ostalo je upražnjeno mjesto ministra hrvatskih branitelja, a očekuje se da će Vlada u srijedu na zatvorenom dijelu sjednice imenovati zamjenike i pomoćnike ministara.

Vezano uz mogućnost spajanja ministarstava branitelja i obrane, glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, koji je i član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, u utorak je za HTV izjavio kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila kako je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane.

Radna skupina za Obiteljski zakon

Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovat će radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, temeljem čijeg će mišljenja Vlada zauzeti stav o eventualnom pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona, rečeno je u srijedu na sjednici Vlade.

Ustavni sud zatražio je dostavu obavijesti u vezi s eventualnim pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na to da je zaprimio deset prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom RH.

"Ukoliko Vlada odluči da zakon neće mijenjati niti donositi novi, Ustavni sud od Vlade traži da se u roku od 60 dana detaljno očituje na sve prigovore na taj zakon", rekla je resorna ministrica Bernardica Juretić.

Podsjetila je da se u tim prijedlozima osporava ustavnost niza odredbi Obiteljskog zakona, među kojima su odredbe koje uređuju informirani pristanak djeteta na medicinske zahvate, zaštitu obiteljskog doma, način uređivanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka roditelja, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem, pravni položaj izvanbračne zajednice, ostvarivanje prava osoba lišenih poslovne sposobnosti i dr.

Stoga će, kako bi što kvalitetnije odgovorili na zahtjev Ustavnog suda, Ministarstvo socijalne politike i mladih osnovati radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, koja će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona, najavila je Juretić.

Prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske podnijelo je među inima, više odvjetnika, Hrvatska odvjetnička komora, Udruga za potporu posvajanju djece „Adopta“, Autonomna ženska kuća Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama, Udruga „U ime obitelji“, aktivist za ljudska prava Kristijan Grđan i drugi.

Ustavni sud od Vlade traži očitovanje na zakon koji je stupio na snagu 1. studenoga prošle godine. Primjedbe koje su mu podnesene istovjetne su onima koje je Ustavni sud dobio u zahtjevima za ocjenom ustavnosti prethodnog Obiteljskog zakona, a koji je taj sud suspendirao u siječnju prošle godine, svega četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.

Vlada je u srijedu prihvatila i u Sabor uputila i mišljenje o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprečavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave. Ministar financija Zdravko Marić je kazao kako je to izvješće pokazalo da je 7 trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih uprava u 2015. poduzimalo potrebne aktivnosti za otkrivanje prijevara, 84 ih treba poboljšanja, dok njih 15 nisu ništa poduzimali te su tu potrebna značajna poboljšanja.

Partnerska vijeća za statističke regije

Vlade je, uz ostalo, donijela odluke o osnivanju partnerskih vijeća dviju hrvatskih statističkih regija - Jadranske i Kontinentalne Hrvatske. Cilj je ovih vijeća, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, povezati sve dionike razvoja na razini pojedine statističke regije.

Tako će u vijeća ući predstavnici 14 ministarstava, kao i Agencije za regionalni razvoj, zajednice županija, udruga gradova i općina, potom gospodarske, obrtničke i poljoprivredne komore, udruge poslodavaca, Hrvatske turističke zajednice, sindikata, udruga za zaštitu okoliša, udruga mladih, znanstvene zajednice i dr.

Također, donesena je i odluka o davanju koncesije na pomorskom dobru Ini za izgradnju i gospodarenje postojećim lukama posebne namjene, odnosno morskih benzinskih postaja u Biogradu i u Preku na otoku Ugljanu. Ina bi te dvije koncesije dobila na razdoblje od 30 godina, tijekom kojih bi za koncesiju u Biogradu trebala plaćati više od 80 tisuća kuna fiksne godišnje naknade, a u Preku više od 90 tisuća. U benzinsku postaju u Biogradu bi, pak, Ina trebala uložiti ukupno gotovo 5 milijuna kuna, a u Preku više od 7,7 milijuna kuna.

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice u četvrtak ujedno i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobrila nešto više od 1,6 milijun kuna, a Ravnateljstvu za robne zalihe nešto više od 410 tisuća kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

Očekuje se da će na zatvorenom dijelu sjednice biti imenovani zamjenici i pomoćnici ministara temeljem dogovora o kvotama, postignutog na Vijeću za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:14