BUDUĆNOST PREMIJERA

OREŠKOVIĆ RAČUNA NA SAVEZNIKE U HDZ-u! 'Sigurno neće odstupiti, borit će se do kraja!'

Borba u HDZ-u tek je jučer počela, ali promjene su krenule. Samo Predsjedništvo već je poručilo šefu HDZ-a da nema podršku za smjenu premijera, kaže upućen izvor
Tihomir Orešković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Tihomir Orešković sigurno neće sam podnijeti ostavku, u to sam potpuno uvjeren, pa ni u slučaju da HDZ to zatraži od njega, kaže nam izvor blizak premijeru Oreškoviću. Neslužbeno doznajemo da šef Vlade Orešković čeka da se u HDZ-u do kraja odvije repozicioniranje snaga, a u međuvremenu još uvijek misli da će naći saveznike u stranci koja ga je podržala za predsjednika Vlade.

I samo Predsjedništvo HDZ-a jučer je poručilo šefu HDZ-a da nema podršku za smjenu Oreškovića.
- Borba u HDZ-u otpočela je tek jučer, treba vidjeti što će se sve dogoditi u sljedećih nekoliko dana, tjedana, promjene u HDZ-u tek su krenule. U stranci, čini se, sazrijeva grupacija koja uviđa da Karamarko ima sve više protivnika. Mislim da će premijer Orešković još pokušati izboriti podršku unutar HDZ-a - komentira naš sugovornik. Siguran je da premijer Orešković neće tek tako odustati i povući se te smatra da će se boriti do samog kraja. Na borbu ga, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Uredu predsjednice, bodre i neki njegovi savjetnici. Oni smatraju, doznajemo, da je premijer Orešković u javnosti dobro prihvaćen te mu neki sugeriraju daljnju borbu u slučaju da dođe do novih parlamentarnih izbora. Ima onih koji mu, neslužbeno doznajemo, u slučaju da dođe do izbora predlažu da se sam okuša u toj bitci i nametne na političkoj sceni.

Državna sigurnost

- To je tek jedan od brojnih mogućih scenarija koji se mogu dogoditi, a i ne moraju jer situacija nikad nije bila toliko neizvjesna. U jednoj od tih varijanti moguće je da Orešković, ako dođe do novih izbora, a odluči ostati u Hrvatskoj te se baviti politikom, na izbore izađe sa svojom nezavisnom listom, u suradnji sa Mostom ili bez njega - prepričava nam naš sugovornik spekulacije o budućnosti Tihomira Oreškovića te dodaje da je naravno moguće i da se Orešković nakon cijele ove situacije, ako padne Vlada, potpuno povuče iz politike te vrati u biznis.
- Sve su opcije, naravno, moguće - govori nam naš sugovornik.
Iz izvora bliskog Uredu predsjednice doznali smo kako se ona u te događaje neće miješati te da će se držati po strani.
- Državna sigurnost nije ugrožena, ali na ove procese predsjednica ne može utjecati - kaže nam naš izvor. Naš drugi izvor ukazuje da iz dana u dan blijedi podrška Karamarku kako izvan stranke, tako i u samoj stranci.
- U svakoj ozbiljnoj demokratskoj državi on bi morao odstupiti - komentira naš izvor.
Podsjetimo da je suradnja Oreškovića i Bože Petrova sve donedavno bila izuzetno dobra, čak u jednom trenutku i bolja nego suradnja Oreškovića i Karamarka koji su se prvi put sukobili oko ministra Mije Crnoje. Pojavile su se tada i spekulacije o tome da bi se Orešković mogao priključiti Mostu, ali to je ostalo tek na razini spekulacije.

Nova taktika

Kad je potpredsjednik Vlade Petrov zatražio Karamarkov odlazak, premijer Orešković isprva je Karamarku dao potporu, pojavio se i na Saboru HDZ-a odakle je poručio da je uz njih. Petrov je to hladno komentirao rekavši da je to Oreškovićevo mišljenje, a da će se kasnije vidjeti “koja je odluka bila dobra”. Međutim, ubrzo je uslijedio potpuni raskol zbog kojeg je HDZ jučer pokušao smisliti taktiku kojom se će voditi nakon što je premijer Orešković pozvao dvojicu potpredsjednika Vlade, predsjednika HDZ-a Karamarka i Mosta Petrova, da istupe iz Vlade. Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je u petak, reagirajući na Oreškovićev poziv, izjavio kako premijer više ne uživa potporu HDZ-a, najjače stranke u Vladi, te je pozvao Oreškovića da odstupi s dužnosti predsjednika Vlade. No, HDZ-ovci su jučer na Predsjedništvu, čini se, promijenili priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33