PROGUTAO HEPTANONE

Organi dječaka prevezeni u Austriju i Njemačku: Karlovo srce spasilo dječaka iz Beča

Lijevi i desni bubreg maloga Karla upućeni su u austrijski Graz, a jetra su otišla u Regensburg gdje je počelo presađivanje 14-godišnjem primatelju

Organi malog Karla, nesretnog trogodišnjeg dječaka koji je preminuo nakon što se prošli tjedan otrovao Heptanonima u svom domu u zagrebačkoj Dubravi, jučer su ujutro eksplantirani na zagrebačkom Rebru i avionom hitno prevezeni u Njemačku i Austriju.

Dječakovo srce je otišlo u Beč, u najveću bolnicu Allgemeines Krankenhaus, a primatelj je petogodišnje dijete. Operacija je odmah obavljena i uspješno je prošla, poručili su iz bolnice. Lijevi i desni bubreg maloga Karla upućeni su u austrijski Graz.Primatelj ima 15 godina, a budući da je gotovo odrasla osoba, na mjesto jednog bubrega dobit će oba bubrega trogodišnjaka.

Članica Eurotransplanta

Jetra maloga Karla otišla su u Regensburg gdje je odmah počelo presađivanje 14-godišnjem primatelju. Hrvatska je članica Eurotransplant čija je zadaća raspodjela organa za presađivanje primateljima iz 7 zemalja a to su Njemačka, Nizozemska,Belgija, Luksemburg, Slovenija, Austrija i Hrvatska.

Određivanje prioriteta

Eurotransplant određuje prioritete u proceduri donacije, kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić. - Poštuje se da davatelj i primatelj organa budu iz matične države. Sada nijedno dijete u Hrvatskoj ne čeka srce i jetru, a podudarnost za bubrege naših primatelja nije se pokazala dobrom pa su organi upućeni van, rekao je Ostojić. ( S. B., M.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:29