GORAN ROIĆ POTVRDIO

Organi preminule djevojčice spasit će živote mališana u Njemačkoj i Mađarskoj

‘Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan‘
Goran Roić (u krugu)
 Ronald Goršić/Cropix, Marko Todorov/Cropix

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen ravnateljem Goranom Roićem poručio je u ponedjeljak kako je učinjeno sve da se spasi život teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je jučer podlegla ozljedama.

Kako je izvijestio HRT, Roić je jutros potvrdio kako je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. Organi nesretne djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku.

- Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj, rekao je Beroš za HRT.

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani od sinoć pale svijeće, ostavljaju cvijeće i igračke za preminulu dvoipolgodišnju djevojčicu koja se od srijede borila za život. Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

- Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje, poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, kazao je, danonoćno od primitka pacijentica brinuo i skrbio o njoj.

- No, nažalost, priroda ozljeda je bila preteška i unatoč mjerama nije se moglo više učiniti, dodao je.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 16:56