POMOĆ STRADALIMA

Organizacije civilnog društva za djelotvorniju podršku stradalima u potresu

Organizacije pozdravljaju inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i traže da vlada postane djelotvornija
 Goran Mehkek/Cropix

Dvadesetdevet organizacija civilnog društva založilo se u utorak za djelotvorniju podršku stradalima u potresu od strane Vlade i transparentno odlučivanje te za obnovu i razvoj umjesto "dosadašnjeg zanemarivanja".

"Tjedan dana nakon velikog potresa, uz mnoge hvalevrijedne inicijative i napore da se pomogne ljudima i zajednicama pogođenim ovom nesrećom, postaju jasno vidljivi i ozbiljni problemi, kako u reakcijama i organizaciji službenih tijela i institucija, tako i u nasljeđu lošeg upravljanja koje slabi mogućnost nošenja s katastrofom poput ove koja je zadesila područja Sisačko-moslavačke županije", stoji u zajedničkom priopćenju organizacija.

Navode da se spašavanje života, raspodjela humanitarne pomoći i osiguranje smještaja u kolektivnim centrima rješava efikasno zahvaljujući brzoj reakciji institucija, humanitarnih organizacija i svim vrijednim volonterima i volonterkama koji su priskočili u pomoć stradalima u potresima.

Napominju da najveći izazov ostaje zbrinjavanje stradalih u potresu koji nisu željeli ni mogli biti smješteni u privremeni smještaj na lokacijama udaljenim od svojih domova i imanja. Već danima noće u automobilima ili šatorima i hitno trebaju kućice ili kontejnere.

Organizacije pozdravljaju inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i traže da vlada postane djelotvornija. Traže da objavi kriterije za dodjelu stambenih kontejnera jer smatraju da bi prednost pri dodjeli trebale imati obitelji s malom djecom kao i starije osobe.

Upozoravaju na primjere marginaliziranja Roma s malom djecom. Više romskih obitelji s malom djecom iz sela Maja još uvijek je, napominju, bez smještaja i na kiši. Stoga organizacije traže ravnopravan tretman u pružanju pomoći svim stradalima, uz posebnu brigu za djecu, stare i nemoćne i osobe s invaliditetom.

Napominju i da stradanje nije samo posljedica elementarne katastrofe, već je loša kvaliteta zgrada dijelom vezana i uz zanemarivanje Banije i Korduna tijekom više desetljeća, te je posljedica nedopustivih propusta pri poslijeratnoj obnovi. Zato traže pripremu kako šire strategije, tako i konkretnog plana razvoja, koji će obnoviti i unaprijediti životne prilike na potresom pogođenim područjima.

Poručuju da je reorganizacija kriznog stožera nužna i sa sobom mora nositi kvalitetnije i ravnomjernije pokrivanje potreba i otvaranje komunikacijskog kanala sa svima uključenima u procese saniranja šteta od potresa – kako oštećenima, tako i privatnim pojedincima, organizacijama, te javnim institucijama koji mogu i trebaju imati udjela u obnovi i oporavku pogođenih područja.

Priopćenje su, među ostalima, potpisale Are You Syrious?, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), CROSOL, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Gong, Kuća ljudskih prava i Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39