OPTUŽNI PRIJEDLOG

Organizator prosvjeda u Zagrebu dobio ‘čestitku‘ iz policije: ‘Nisu se pridržavali mjera!‘

Organizator nije prosvjednike upozorio niti je prekinuo javni prosvjed kada je uočio da se prosvjednici ne pridržavaju propisanih mjera
Na prosvjed se pozivalo putem Facebook grupe - Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite. 
 Damjan Tadic/Cropix

Nedjeljni prosvjed u Zagrebu pod nazivom 'Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera' nije bio onakav kakav je trebao biti što se tiče propisanih sigurnosnih mjera zbog pandemije. Stoga su policajci I. Policijske postaje Centar protiv Tomislava Pilčića (27), organizatora te voditelja prosvjeda podnijeli optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Policija smatra da organizator nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, niti je prosvjednike upozorio a kamoli prekinuo javni prosvjed kada je vidio da se ne pridržavaju propisanih mjera.

- Tijekom održavanja prosvjeda, koji je prijavljen nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj, 27-godišnjak koji ga je organizirao i vodio nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, a zbog čega je došlo do kršenja odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na ograničavanja okupljanja te obveznog korištenja maski za lice kada nije moguće održati fizičku distancu. Također prosvjednike nije upozorio niti je prekinuo javni prosvjed kada je uočio da se prosvjednici ne pridržavaju propisanih mjera - napominju iz PU zagrebačke kojoj je Pilčić prijavio javni prosvjed i pritom bio upoznat sa svojim organizatorskim obvezama.

Također, napominje policija, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba je propisao upute odgovornoj osobi koje su organizatoru i voditelju dostavljene. A Pilčić se, stoji u optužnom prijedlogu, ogriječio o članak 16. st.1. t.1. kažnjiv po članku 34. st.1. t. 4. i članku 21. st.2. kažnjiv po članku 35. st.1. t.1. Zakona o javnom okupljanju.

Ovo je drugi po redu prosvjed od početka pandemije protiv mjera koje donosi Nacionalni stožer Civilne zaštite, a građani nezadovoljni radom Stožera kretali su se u povorci od Glavnom kolodvora prema Trgu bana Josipa Jelačića. Dok su koračali bez zaštitnih maskica i na nedovoljnoj distanci, pjevali su: "Osiromaši me, cijepi me, uhapsi me, čipiraj me, prisili me, zatvori me, pritvori me!".

U rukama su, pak, nosili transparente s porukama "Koliko je opasan virus za koji trebaš test da bi znao da ga uopće imaš?", Stop stožerokraciji i prisili, manipulaciji čim god, medijskoj histeričnoj covidohisteriji", "Corona je samo virus, problem su ljudi", "Ovo nije pitanje virusa, ovo je pitanje kontrole"....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:11