‘SVI SU LJUTI‘

Organizatori prosvjeda održali presicu na Markovu trgu: ‘Dosta je političkih igara na račun žena!‘

Akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava

Presica kod Sabora

 N1 Televizija Screenshot

Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održat će se u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

U 9 sati su udruga Roda i Zaklada SOLIDARNA održali najavnu konferenciju za medija na Markovu trgu.

Predstavnice udruge RODA ispred Sabora su rekle: "Dosta je političkih igara na račun žena! Danas ćemo na prosvjedu pročitati pismo Mirele Čavajde, ponovit ćemo naše zahtjeve premijeru i ministru Berošu. Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan, tražimo da se utvrde kapaciteti za provođenje postupka, napravi registar liječnika koji imaju priziv savjesti. Nećemo odustati dok se ti zahtjevi ne uspune".

Ivan Blažević iz zaklade Solidarna kaže kako je njihova ideja pružiti financijsku podršku svim ženama u Hrvatskoj, prvenstveno u ruralnim krajevima.

- Svi su ljuti, znamo kakva je zdravstvena skrb u Hrvatskoj. Stvarno nam je dosta zdravstvenog sustava koji ne želi, a nekad i ne može pružiti zdravstvenu skrb svim građanima.

- Koristit ćemo sve raspoložive mahanizme, hrvatske i međunarodne instittucije, kako bi se naši zahtjevi ispunili, ovaj put ne smijemo stati. Premijer je najavio da nema namjeru mijenjati postojeći zakon - mi nemamo vlast koja je kompetentna provoditi postojeći zakon, zakon se sad krši, usluga i legalni zahvati nisu dostupni, ne očekujemo od ove vlasti da će donijeti progresivniji zakon - rekli su iz RODE.

Prosvjed je s početkom u 18 sati najavljen u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed Dosta u Puli organizira udruga PANK i to na Portarati u 18 sati. Pozivaju građane da se odazovu u što većem broju.

- Hrabrost Mirele Čavajde da uslijed teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sustavu javnog zdravstva obavezuje na solidarnost i otpor - navode iz Udruge PANK iz Pule.

I pulska platforma Možemo! dala je podršku prosvjedu Dosta.

- Tragično je zbunjen i pogrešan sustav koji smatra da može kontrolirati ženska prava uskraćujući ženama zdravstvenu zaštitu, uskraćujući im mogućnost da zadrže dostojanstvo i da odlučuju o vlastitoj sadašnjosti i budućnosti. Sprečavanje traumatizacije i patnje koje država biopolitičkim spinovima nameće ženi i obitelji nije privilegija i luksuz, već temeljno ljudsko pravo.

Ženska prava treba zagovarati jasno i glasno, svakoga dana, a posebno onih nesretnih dana kad se ona bezočno i besramno krše pod različitim ideološkim krinkama.

Pozivamo vas zato da u četvrtak na Portarati viknete glasno protiv licemjerstva, da viknete DOSTA! u zaštitu ženskih prava, ženskog i ljudskog dostojanstva. Glas svake i svakoga od nas nije samo glas za nas, već i glas za zaštitu naših sestara, kćeri i generacija žena koje će doći za nama - poručila ja pulska platforma Možemo! u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:40