OSLOBOĐENI SU

‘Organizirat će se najbrži mogući transfer za osmero odraslih i četvero maloljetnih državljanina RH‘

Piletić se odmah po završetku ročišta čuo s hrvatskim diplomatskim predstavnikom

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

- Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas, doći sa svojom djecom u Hrvatsku, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Ministar socijalne skrbi Marin Piletić potvrdio je da se odmah po završetku ročišta čuo s hrvatskim diplomatskim predstavnikom te da djeca definitivno sa svojim posvojiteljima stižu u Hrvatsku. Oslobođeni hrvatski parovi još čekaju presudu, nakon čega odmah bukiraju let za sebe i djecu te se vraćaju u Europu.

- Čim im bude uručena presuda, organizirat će se najbrži mogući transfer za osmero odraslih i četvero maloljetnih državljanina Republike Hrvatske, rekao je Piletić.

- Jako nam je drago da nas je sutkinja oslobodila i rekla da je proces bio u potpunosti po zakonu. Podsjetila bih da smo se u šest mjeseci, koliko smo izgubili u Zambiji i bili razdvojeni od svoje djece, naslušali svega i svačega u javnom prostoru. Ne zaboravimo kako su neki pokušavali ostvariti političku korist na račun nečijih tragedija, tu vrstu karaktera nemamo često priliku gledati. Sad na raspravu idu izmjene zakona, one su zaista loše jer sustav u Hrvatskoj loš, a procedure nisu jasne. Ovakva situacija se ne smije ponoviti, rekla je za N1 Ivana Kekin nakon objave odluke.

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:35