VATROGASCI NA TERENU

Orkansko nevrijeme poharalo Slavoniju i izazvalo kaos: Stradali krovovi kuća, stabla, auti...

Nevrijeme je našički kraj pogodilo oko 14:30 sati, a oluja je poharala i područje Slavonskog Broda
 Našice.com

U utorak oko 14:30 sati u našičkom kraju dogodilo se orkansko nevrijeme koje je nažalost prouzročilo velike štete, piše portal Našice.com.

Stradali su krovovi kuća, automobili, znakovi uz cestu, drveće. Vatrogasci su odmah izašli na teren.

Portal je upozorio i građane da paze kako hodaju uz veće zgrade kako ne bi palo nešto s krova zgrada.

image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com
image
Našice.com

Nevrijeme je pogodilo i Slavonski Brod, kratko je trajalo, ali je, nažalost, i ondje uspjelo napraviti dosta štete.

- Čini se kako je najgore prošlo Naselje Matija Ivanić. Tamo je, koliko mi je poznato, na dvije kuće vjetar odnio krovove, a jedan je i zapaljen.

Naime, uslijed jakog vjetra koji je puhao došlo je do kratkog spoja eletro žica iznad krova, a onda i zapaljenja. Djelatnici JVP odmah su izašli na teren i sanirali požar - za SBplus kazao je Ivan Vuleta, zapovjednik JVP Slavonski Brod čiji su djelatnici angažirani na više lokacija u gradu.

Veće posljedice olujni je vjetar napravio i na Željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu. Tamo je limeni krov s jedne od njihovih zgrada vjetar bacio na elektroinstalacije zbog čega je željeznički promet bio oko sat vremena u prekidu.

Stablo je srušeno i na šetalištu braće Radić, u Vukovarskoj ulici te na više lokacija u gradu gdje se štete još uvijek zbrajaju.

Prema podacima s meteo postaje Jelas nevrijeme je počelo u 13.55 sati i trajalo je do 14.20 sati. Palo je 17 l/m2 kiše, a u jednom trenutku zabilježen je udar vjetra od 49 km/h.

- Zbog saniranja šteta koje je nevrijeme učinilo angažirali smo pet ekipa s tri kamiona, čistilicom, cisternom i bagerom za kupljenje crijepa i teških grana. Danas prioritet dajemo javnim prometnicama, a ekipe će na saniranju posljedica raditi i sutra - za SBplus je kazao Pero Jelinić, direktor Komunalca.

image
Sbplus.hr
image
Sbplus.hr

Olujno nevrijeme je iza 14 sati zadesilo i požeško-slavonsko područje te nanijelo velike štete, posebice u pleterničkom i čaglinskom kraju, piše Požega.eu.

Najveće štete nastale su u čaglinskom kraju. Nedavno energetski obnovljena čaglinska škola ostala je potpuno bez krova. Štete je pretrpio i novi Dom zdravlja u Čaglinu te brojne obiteljske kuće. Vjetar je čupao stabla koja su završila na prometnicama.

-Iza 14 sati olujno nevreme zahvatilo je Čaglin, Migalovce, Ruševo, Djedinu Rijeku i druga okolna naselja. Puhao je jak vjetar popraćen jakom kišom i ledom.

Najviše je kao što vidite nastradala zgrada osnovne škole s koje je vjetar odnio kompletan krov. Ovdje su u pomoć pristigli vatrogasci iz Brestovca, Kaptola i Jakšića. Podrumi u obiteljskim kućama su puni vode. Još nismo niti svjesni koliki su razmjeri štete – rekao je Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin koji je ujedno i vatrogasac te sa svojim kolegama sanira nastalu štetu kao i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović kojeg smo zatekli u prostorijama škole.

Posljedice haranja vidljive su i u južnom dijelu Pleternice. U naseljima Zagrađe i Bilice gotovo nema kuće kojoj nije nastradao krov, a jednom obiteljskom gospodarstvu neumoljive sile prirode nanijele su štete na gospodarskoj zgradi pri čemu je smrtno stradala telad. Snaga kojom se vjetar obrušio na to područje vidljiva je i po srušenim stablima.

Mještani strahuju čekajući noć jer se najavljuje nastavak padalina. Pokušavaju sanirati štete.

U razgovoru s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem Požega.eu doznaje da će proglasit elementarnu nepogodu za čaglinsko područje.

image
Marko Krstanović
image
Marko Krstanović
image
Marko Krstanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:02