BORBA S KORUPCIJOM

Orsat Miljenić: 'Svi će znati koliko je država zaradila od prodaje imovine otete kriminalcima!'

 Dragan Matić/CROPIX

Antikorupcijsko vijeće više neće raspravljati o izvještajima o borbi protiv korupcije u pojedinim ministarstvima i drugim državnim tijelima, ako se na sjednicama ne pojave ministar ili drugi čelnici tijela kao što se to dogodilo s ministrom uprave Arsenom Baukom koji je na sjednicu poslao pomoćnika Borisa Miloševića.

Njegovo je izvješće ipak “prošlo”, no Dragutin Lesar glasovao je protiv, isključivo zbog nedolaska ministra, dok je izvješće Ministarstva pravosuđa jednoglasno podržano jer je ministar Orsat Miljenić bio na sjednici.

Zanimljivo, bivša premijerka, zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor na sjednici je predložila, na čuđenje ostalih članova, da Vijeće podrži nedovršen nacrt Stragije borbe protiv korupcije, o kojemu još nije raspravljala niti Vlada. Kako drugi članovi za taj prijedlog nisu imali razumjevanja, Kosor je svoj prijedlog povukla.

Govoreći o skorašnjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku, u sklopu izvješća o borbi protiv korupcije, Miljenić je ustvrdio kako će poboljšati represivni dio borbe protiv korupcije i izmijeniti dio nadležnosti sudova:

- Čak 53 posto svih predmeta na Županijskim sudovima odnose se na sitno dilanje droge. Ti će se predmeti prebaciti na Općinske sudove i na taj način osloboditi 40 posto kapaciteta Županijskih sudova za najteža kaznena djela korupcije - najavio je Miljenić.

Najavio je I da će AUDIO objavljivati svu imovinu koja se oduzme I proda zato jer je stečena kaznenim djelom, nakon oduzimanja od vlasnika.

Uskoro će Vlada raspravljati i o zakonu o lobiranju, najavio je Miljenić, koji će propisati pravila i predmete lobiranja, te osnovati registar lobista.

Laburista Dragutina Lesara to nije impresioniralo, on I dalje misli kako je svaki zakon o lobiranju koji je vidio tek leglo političke korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:12