FILOZOFSKI PISAC I KNJIŽEVNIK

OSEBUJNI ČELNIK ZAGORSKE STRANKE 'Otišli smo u koaliciju sa SDP-om jer nas je izigrao Milijan Brkić iz HDZ-a'

Brkić je dao obećanje, ali se nakon izbora predsjednice RH nije javio, kaže Jerneić
 kruno pavlina -pok-

Malo poznat široj javnosti Miljenko Jerneić, predsjednik Zagorske stranke, koja će postati dio političkog Kukuriku saveza sa SDP-om, HNS-om, HSU-om, Hrvatskim laburistima i A-HSS-om, sasvim je osebujna politička figura. Rođeni Zagrepčanin, pravnik kriminalist sa završenom Policijskom akademijom, sebe opisuje kao filozofskog pisca i književnika. Nakon 35 godina života u Zagrebu i desetogodišnjeg staža u Dinersu vratio se na očevinu u Zabok; radio je kao tajnik Škole za umjetnost i dizajn, dobio nezakoniti otkaz, a potom veliku odštetu, bavio se obiteljskim obrtom zajedno s pokojnim ocem. Autor je nekoliko knjiga, među ostalim “Jahači apokalipse” u kojoj političku kastu raskrinkava kao beskičmenjake, veleizdajnike i prevarante, “Pisma predsjedniku”, zbir pisama koje je devedesetih slao prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, ali i predsjednicima svjetskih sila, SAD-a i Rusije, “Bitka za slobodnu Hrvatsku - neutralna Hrvatska - slobodna Hrvatska”...

SDP-ova podrška

Što vi donosite u koaliciju, a što od nje očekujete?

- Razgovarao sam sa SDP-om, osobom na najvišoj razini, i potvrdili smo komplementarnost stavova. Oni su pokazali sklonost i razumijevanje za ideje koje već dugo guramo u Krapinsko-zagorskoj županiji. Pokrenuli smo projekt Dijagnostika u sportu djece u osnovnim i srednjim školama za gradnju sportskih centara, u kojima bi se stručno osoblje bavilo zdravljem mladih. Takve centre Slovenija ima već 15 godina, zato su nas potukli u svim sportovima, a mi bismo ih mogli graditi iz europskih fondova, uz minimalno sudjelovanje lokalne samouprave.

Na tragu edukacije kakvu zagovara premijerova supruga?

- Ne znam za premijerovu suprugu, ali naš čovjek na terenu Darko Hriberski bavi se biciklizmom i već dugo radi na tom projektu. SDP nam je dao podršku i za rješavanje statusa Parka prirode Ivančica, naporima da se svi termalni izvori u Zagorju stave u funkciju, te projekte razvoja malog poduzetništva.

‘Ne bumo klečali’

To niste mogli riješiti mimo politike; zašto ste se priklonili SDP-u, a ne HDZ-u, s kojim ste dugo bili u koaliciji?

- Dva puta razgovarao sam s Milijanom Brkićem, obećao nam je, između dva kruga predsjedničkih izbora, da će nam ponuditi strateški dokument kakav nitko još nije vidio. Čim su završili predsjednički izbori, on se više nije javljao. Pa ne bumo mi klečali pred njima.

Podržavali ste kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, sad mijenjate smjer, SDP je protiv regionalizacije...

- Nismo se mi oženili za HDZ. Jučer je predsjedništvo stranke jednoglasno odlučilo da idemo u Kukuriku koaliciju. Nismo mi ni lijevi ni desni. Borimo se za opstanak županije, ali nismo protiv racionalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:49