BITKA ZA PRIMORJE I GORSKI KOTAR

VELIKA UZBUNA U REDOVIMA VLADAJUĆIH Zbog IDS-a, Josipovića i Linića SDP gubi svoju posljednju utvrdu?

Koalicija Josipovića, Čačića i Linića, u suradnji s IDS-om i Furiom Radinom, mogla bi ugroziti tradicionalni primat SDP-a u Istri, Primorju i Gorskom kotaru
 Cropix

Ako IDS ipak na koncu odluči da neće u koaliciju s dosadašnjim, Kukuriku partnerima, onda bi se vrlo lako moglo dogoditi da SDP izgubi i posljednju od svojih velikih utvrda, onu u 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru, Rijeku te dio Primorsko-goranske županije s otocima. Pogotovo je takav scenarij moguć ako Istarski demokratski sabor odabere da na izbore ide u savezu s Ivom Josipovićem i stranačkim konglomeratom koji se oko njega stvara. Zoran Milanović, dakle, s debelim razlogom obigrava oko navodno neodlučnih Istrijana i njihov je pristanak spreman čekati do posljednjeg mogućeg roka.

Kukuriku se razlohao

Na prošlim izborima Kukuriku je u 8. izbornoj jedinici osvojio rekordnih 11 mandata. Ovoga puta realne su mogućnosti nešto manje. U SDP-u računaju na osam do devet zastupničkih mjesta. Pod uvjetom da na izbore idu u postojećoj koalicijskoj kombinaciji, odnosno da im IDS ne otkaže vjernost. Ali, njihov se blok u međuvremenu prilično razlohao. Odnosi između SDP-a i IDS-a pokvareni su rivalstvom na lokalnim izborima, a potom je SDP sam sebe zaljuljao: izbacivanjem partijske korjenike, bivšeg ministra Slavka Linića, pokrenuta je serija potresa, pa je lani u ovo vrijeme SDP u Rijeci i Istri izgubio dotad armiranu vodeću poziciju i na čelnom ga je mjestu, prvi put od uvođenja višestranačja, zamijenio tek propupali OraH, privremeno utočište razočarane ljevice. Neslaganja i sukobi između središnjice i lokalnih socijaldemokrata nisu riješeni, nego su prigodno, za potrebe izbora, pometeni pod tepih. Ali, nekadašnja se snaga ne uspijeva obnoviti. Na prošlim parlamentarnim izborima Kukuriku je u 8. izbornoj jedinici osvojio više od 57 posto glasova. Trenutno je SDP-ov rejting u Istri i Primorju oko 36 posto. Dovoljno da se i dalje smatraju crvenom utvrdom, ali dokad?

IDS ima više opcija

IDS zaista još nije prelomio u kojoj će kombinaciji na izbore, no nema žurbe, njegova je situacija komotna. Što god da odluči, tri su mu saborska mandata sigurna. Najviše se spominje, ali je i najmanje izgledna mogućnost da ostanu u dosadašnjem Kukuriku jatu. No, Milanović im ne može dati ništa što i sami ne mogu osvojiti. Usto, nije baš sigurno koliko vrijede njegova obećanja, hoće li ih nakon izbora uopće moći realizirati. Uz samostalan izlazak na izbore, što je za IDS druga opcija, vrlo ozbiljno se razmišlja i o mogućnosti da se na izbore ide u bloku s koalicijom Ive Josipovića i Ratka Čačića. U tom slučaju svakako im se kao nezavisni kandidat pridružuje u Rijeci jak Slavko Linić te zastupnik talijanske manjine Furio Radin koji je svoju sudbinu odlučio vezati uz IDS: gdje oni, tu će i on.

Radimir Čačić i Ivo Josipović pokušavaju u svoju koaliciju privući i IDS Borisa Miletića

Procjenjuje se da bi tako složena lista u 8. izbornoj jedinici mogla dobiti najviše mandata, vjerojatno pet, što bi za IDS, kao njezina vjerojatnog nositelja, predstavljalo kvalitativni skok u lidersku poziciju, dok je u Kukuriku savezu bio tek mlađi koalicijski partner. Ako bi se takav scenarij realizirao, SDP bi u 8. izbornoj jedinici izgubio dosadašnji primat. Za takvo rješenje jako navija i vrhuška HDZ-a, koja IDS-u šalje poruke da bi, dođe li na vlast, znala cijeniti takav potez. Znamo da ne mogu s nama, ali je važno da ne idu sa SDP-om, kažu u povjerenju.

Zoran Milanović tako ostaje bez SDP-ovih tradicionalnih uporišta. Prije rasklimavanja utvrde u Rijeci, izgubio je snagu u Zagrebu, polugu bez koje će parlamentarne izbore teško dobiti. Promjenu raspoloženja u glavnom gradu najavili su već predsjednički izbori. Ivo Josipović osvojio je u Zagrebu skoro 52.000 glasova manje nego prije pet godina, što je gubitak od dvadeset posto od nekadašnjeg broja birača!

HDZ drži Dalmaciju

Recentno istraživanje agencije Ipsos puls pokazuje da se SDP-ova svojedobna premoć u Zagrebu u međuvremenu potpuno istopila i stranka se danas faktički poravnava s HDZ-om (26 posto za SDP prema 25 posto za HDZ). Još prije tri godine Socijaldemokrati su bili duplo jači od konkurencije. Za razliku od SDP-a, koji gubi glasačke baze, HDZ i dalje drži svoje jake utvrde u Dalmaciji (oko 50 posto glasova) te Lici. SDP-ova se dominacija u gradovima stanjila, HDZ i dalje vodi na selu. I možda najporaznije, Milanovićeva je stranka izgubila mlade: u populaciji do 30 godina HDZ ima 29, a SDP tek 17 posto potpore. Samo među fakultetski obrazovanim građanima SDP uspijeva sačuvati nadmoć nad HDZ-om (32 prema 18 posto). Ukratko, u biračkom je tijelu Hrvatske došlo do dubinskih promjena, velikim dijelom na SDP-ovu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:49