OBNOVA VOZNOG PARKA

Osijek dobio sedam novih modernih autobusa za gradski prijevoz putnika

Uskoro će u Osijek stići još šest novih autobusa, tako da će cijela investicija za 13 vozila iznositi 32 milijuna kuna

Oleg Butković

 Marko Mrkonjic/Cropix

Grad Osijek i tvrtka u njegovu vlasništvu - Gradsko prometno poduzeće (GPP) - dobila je u srijedu sedam novih, modernih niskopodnih autobusa namijenjenih gradskom prijevozu putnika, vrijednih 16,9 milijuna kuna.

Uskoro će u Osijek stići još šest novih autobusa, tako da će cijela investicija za 13 vozila iznositi 32 milijuna kuna, najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, dodajući kako je 82 posto financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostalih 18 posto financirao je osječki GPP.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da se u devet hrvatskih gradova europskim novcem financira nabava novih autobusa vrijednih 70 milijuna eura.

To je zaista veliki investicijski ciklus u poboljšanje javnoga gradskog prijevoza, rekao je Butković, dodajući da se financiranjem takvih projekata otvorila mogućnost da Osijek zaista postane metropola jer svaki grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu prometnu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim građanima.

Istaknuo je također kako, osim tih autobusa, kojih će biti 25, a danas ih je stiglo sedam, ide projekt obnove tramvajske infrastrukture, vrijedan 270 milijuna kuna, zatim obnova željezničkog kolodvora u Osijeku i izgradnja podvožnjaka na Ulici Leopolda Mandića koji bi trebao rasteretiti cestovni ulaz u Osijek.

Nakon obnove pruge, ide nabava novih tramvaja iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka (NPOO) kojim je Zagrebu i Osijeku omogućena nabava novih tramvaja 100 posto financiranih iz EU projekta, rekao je Butković, napominjući kako je 10 novih tramvaja osigurano za Osijek.

Smatra da je rijetko koji grad u Hrvatskoj uspio sve to vezano uz promet uključiti u investicijski ciklus u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

Kada tome dodamo i dovršetak 5C koridora i obnove svih cesta koje se rade, možemo biti svi ponosni, istaknuo je ministar Butković.

Gradonačelnik Radić podsjetio je kako GPP trenutačno ima 32 autobusa prosječne starosti 10 godina, koji su neprekidno u pogonu jer se trenutačno u Osijeku obnavlja tramvajska infrastruktura.

Ovih 13 novih modernih autobusa idu na gorivo euro 6, što predstavlja znatno smanjenje zagađenja okoliša, a pridonijet će udobnosti i sigurnosti vožnje putnika, istaknuo je Radić, napominjući da je sve to dio velike modernizacije tramvajske infrastrukture u dužini od 9,5 kilometara s 23 nove postaje za niskopodne tramvaje koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom.

Prema riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, Osijek se razvija u zacrtanom smjeru kojim će postati centar istoka Hrvatske sa svim ovlastima, obvezama i dužnostima koje jedno takvo središte mora imati.

Centar gospodarstva, prometa, kulture, sporta i politike je Osijek s novim smjerom i novim projektima, poručio je Anušić.

Na kraju je potpredsjednik Vlade i ministar Butković u pratnji svojih domaćina novim autobusima obišao sva infrastrukturna gradilišta na području grada Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:48