VELIKO SLAVLJE

Osijek gori od sreće i ponosa: ‘Lega moj, ovo samo Hrvati mogu. Naša Kopakabana je ljepša od brazilske‘

Gradonačelnik Ivan Radić naložio svojim službama da pješački most preko Drave zasvijetli u crveno-bijelim hrvatskim bojama.

Slavlje u Osijeku

 Marko Mrkonjic/Cropix

Nije prošlo ni pola minute od trenutka kada je, po Brazil nesretni Marquinos, od kojeg se u završnici utakmice Petkovićev udarac odbio u mrežu za izjednačenje, zakucao loptu u stativu i omogućio veliko hrvatsko slavlje.

Nebo iznad Osijekom i Slavonijom zabljesnulo je vatrometa, dok su ulice odjekivale petardama. Izjurili su presretni ljudi iz svojih domova, iz kafića u kojima se opet grizlo nokte i zdušno bodrilo Vatrene‘ u još pohodu na titulu.

Krenulo je ludo slavlje, upalile su se baklje, a najbržima su noge već bile na papučicama gasa za još jedan neizbježan slavljenički karusel osječkim ulicama. Gorilo je sve u slavonskoj metropoli od sreće, ponosa, ljubavi i zadovoljstva koje se iz daleke Dohe razlilo po ravnici...

Jednako kako je Domagoj Livaković poput mačke skinuo penal Rodrygu, tako je osječki gradonačelnik Ivan Radić naložio svojim službama da pješački most preko Drave, jedan od simbola Osijeka, zasvijetli u crveno-bijelim hrvatskim bojama.

Tekle su ulicama suze radosnice pomiješane sa šampanjcem, koji se otvarao po kafićima.. Ludnica je bila takva da se u nekim trenucima automobili koji su ušli u sretni karusel nisu ni pomicali, nego su svi stajali na istome mjestu, dok su osječkom ludom noći odjekivale pobjedničke, slavljeničke trube.

image
Marko Mrkonjic/Cropix
image
Marko Mrkonjic/Cropix

- Lega moj, ovo samo Hrvati mogu. Dakle, fantastično, ali opet moram reći da ne bih ovo nazivao nikakvim čudom, jer nismo mi tamo neki slučajni prolaznici, mi smo brončani i srebrni u svijetu, mi smo nogometna nacija koju svi moraju poštivati i respektirati i zato ovo nije čudo. Ovo je samo potvrda naše vrijednosti – rekao nam je jedan Osječanin, koji je u ovom slavlju zadržao lucidnost. Nije takvih bilo puno, ali nije ni trebalo.

Bila je to noć u kojoj se ovaj još jedan megauspjeh naših ‘‘vatrenih junaka‘‘ mogao karakterizirati kako se kome snilo. Čudo! Fantazija! Magija!... Što god, jer sve je to točno.

- Ma, tko ovo može, tko ovo može? Nitko više nikada ne smije i ne može podcijeniti Hrvatsku. Ovim dečkima samo je nebo granica. I da, naša Kopika (osječka riječna plaža Copacabana, op.p.) je bolja i ljepša od brazilske – poručila je mlada Osječanka projurivši pokraj nas u zagrljaj prijateljicama koje su joj išle u susret..

image
Marko Mrkonjic/Cropix
image
Marko Mrkonjic/Cropix
image
Marko Mrkonjic/Cropix
image
Marko Mrkonjic/Cropix
image
Marko Mrkonjic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:30