KREĆU U AKCIJU

Osijek se priprema za rat protiv komaraca: Avioni će zaprašivati iznad naseljenih dijelova grada

U obranu od komaraca napokon se uključile i Osijeku okolne općine, a prvi put avioni će zaprašivati i iznad naseljenih dijelova grada

Arhiva
 

 Vlado Kos/Cropix

Komarci već neko vrijeme ozbiljno napadaju po Osijeku i okolnim mjestima. Prošlogodišnja situacija, u kojoj ih gotovo nije ni bilo, ove sezone bit će bitno drugačija i za njihovo suzbijanje trebat će se potrošiti puno novca i materijala, a građani će se osim s jakim živcima morati naoružati i većom količinima zaštitnih sredstava i repelenata. Novost, pak, u odnosu na sve prijašnje godine je to da će ove godine avioni zaprašivati komarce i iznad naseljenih dijelova grada.

- Ako vrijeme bude stabilno već od četvrtka, a onda i čitav vikend, provest ćemo avio tretman iznad cijeloga grada. To je razlika u odnosu na prethodne godine kada izvođač nije imao dozvolu za let iznad grada, a sada ima dvomotorac i potrebne dozvole – rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, koji je dodao i kako je "Grad Osijek u suradnji s okolnim općinama proveo sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za suzbijanje komaraca, dok su pojedini tretmani morali pričekati povoljne vremenske uvjete." Naime, tretmani u kišnim uvjetima nisu učinkoviti. Još je jedna novost u borbi s komarcima da je pao dogovor s okolnim općinama.

– Prvi puta od samostalnosti postigli smo dogovor s općinama koje nas okružuju, prije svega s Petrijevcima, Dardom, Biljem i Erdutom. Istraživanja su pokazala da 95 posto komaraca u gradu Osijeku su upravo poplavni komarci s tih područja. Trenutačno smo pred potpisivanjem sporazuma, ali sve već dogovoreno izvršavamo. Na poplavnim područjima tih općina Grad Osijek preuzeo je obvezu financiranja i provođenja larvicidnih tretmana, što nismo dosad nikad imali. Naravno, provodimo i adulticidne tretmane u gradu, ali na ovaj način želimo spriječiti njihovo izlijetanje otamo gdje nastaju – kazao je Vulin.

Grad Osijek tako će u 100 postotnom iznosu financirati larvicidne tretmane na poplavnim područjima okolnih općina te 90 posto iznosa korektivnih adulticidnih tretmana, dok će općine snositi 10 posto troška. Vulin je dodao i kako su Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražili dozvolu za provođenje larvicidnih tretmana u rubnim dijelovima Parka prirode Kopački rit, odakle u Osijek također pristiže velik broj komaraca.

U proračunu Osijeka za ovu godinu za suzbijanje komaraca osigurano je 700.000 eura, Osječko-baranjska županija će sufinancirati sa 200.000, a navedene Općine će dodati još nešto više od 200.000 eura, što je ukupno preko 1,1 milijun eura. Očekuje se i pomoć od Vlade od oko 400.000 eura. Prošle je godine, inače, za suzbijanje najezde potrošeno svega 50.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:50