MLAĐE ŽRTVE

Osijek: Umrli žena (39) oboljela od karcinoma i pretili muškarac (37), bili su zaraženi koronom

Oboje su iz Osijeka i bili su hospitalizirani u Kliničkom bolničkom centru Osijek
 Željko Hajdinjak/Cropix

Gotovo 900 osoba pozitivnih na covid-19 preminulo je od početka epidemije. I dok su do sada fatalne ishode imale uglavnom osobe starije životne dobi, posljednjih dana bilježimo i osobe mlađih godišta. Među 28 preminulih osoba u protekla 24 sata u KBC-u Osijek preminule su dvije osobe mlađe od 40 godina.

Preminula je žena stara 39 godina i muškarac od 37 godina, te su oni najmlađe osobe koje su preminule u Osječko-baranjskoj županiji. Oboje su iz Osijeka i bili su hospitalizirani u KBC-u Osijek. Žena je, na žalost, bolovala i od karcinoma pluća te Hodgkinove bolesti, a muškarac je bio pretila osoba. U Klinici za infektivne osobe preminula je žena rođena 1978. godine iz okolice Zagreba, a prema informacijama kojima raspolažemo nije imala poznate kronične bolesti. Imala je višak kilograma. Bila je majka petero djece, od kojih je najmlađe još dojila.

Ova tužna statistika govori da uz veći broj oboljelih dolazi i do većeg broja smrtnih ishoda, te da se i kod mlađih osoba pa i onih koji nemaju izražene druge bolesti stanje može zakomplicirati, i nažalost završiti smrtnim ishodom.

Najveću bojazan, naravno, predstavlja broj osoba koje su na respiratoru, jer je njihov oporavak najneizvjesniji. Zaključno s današnjim danom broj osoba na mehaničkoj ventilaciji je bio 178, a iz dana u dan bilježi se povećanje, u ovom slučaju dan ranije je bilo 17 osoba manje na respiratoru. U 24 sata hospitalizirano je preko 200 pacijenata te ih je u bolnici 1545.

Visoka incidencija

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite poručuju da tjedni porast broja oboljelih stagnira, ali i dalje ne stojimo dobro.

- Tjedni porast stagnira. Porast brojke od prošle srijede je pet posto, tjedne postotne promjene se smanjuju, što je dobro. Trenutno je 28% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Incidencija je vrlo visoka, 772,2, što nas stavlja gotovo u vrh liste zemalja EU, a ima županija i s višom incidencijom - Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska gdje je viša od tisuću. Po smrtnosti smo u sredini ljestvice zemalja EU - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Opet se potegnulo pitanje oko testiranja i jesmo li dosegnuli maksimum kapaciteta, na što Capak kaže da nismo.

- Sigurno nismo dosegli plafon testiranja, uvodimo i te brze antigenske testove, što će značajno povećati broj dnevnih testova. Ako je netko bio u kontaktu i razvije simptome, bitno je da ode u samoizolaciju, čak i ako ga se ne šalje na test. Takvih je slučajeva malo. Mogućnost da se pošalje nekoga na test postoji, ako i nemaju uputnicu ili nisu naručeni. Tko god dođe, može pristupiti testu - govori Capak. Ipak, u dnevne brojke se ne ubrajaju oni koji su testove napravili privatno, tako da je ta brojka nepoznata.

Capak je rekao da će se i oni uvrstiti ako dobiju sve podatke vezano za testiranje i validaciju samih testova.

S obzirom na to da se bliži 18. studenoga i Dan grada Vukovara, zbog kojeg je privremeno izmijenjena odluka o ograničavanju broja okupljenih ispod 50, postavilo se i pitanje dvostrukih mjerila, ali i činjenica da su liječnici napali Stožer zbog te odluke.

Epidemiološke mjere

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera, Davor Božinović, kaže kako je obilježavanje Dana sjećanja jedan od najvažnijih blagdana u Hrvatskoj, i da će se ove godine Kolona sjećanja održati drugačije.

- Postignut je optimalan epidemiološki okvir u kojem ćemo se sjetiti najveće žrtve hrvatskog naroda u novijoj povijesti, a uz suglasnost i odgovornost svih učiniti sve da prođe na epidemiološki najbolji način. Obratili smo se građanima i na blagdan Svih svetih, prošlo je dobro. Nema razloga da to ne bude i u Vukovaru - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:19