IZBORI U DOBA PANDEMIJE

OSIM U KANADI, DIJASPORA MOŽDA NEĆE MOĆI NA BIRALIŠA NI U DRUGIM DRŽAVAMA POGOĐENIMA KORONOM 'Što ako neki birač podnese ustavnu tužbu?'

Ilustracija
 CROPIX

"Šteta je jer hrvatski birači u Kanadi neće smjeti glasati na parlamentarnim izborima, ali mislimo kako to neće utjecati na legalnost. Već deset godina imate preporuku Ustavnog suda kako treba izmijeniti granice izbornih jedinica, koja nije provedena, a izbori su ipak legalni, tako da vjerujemo kako niti ovaj problem s Kanadom neće utjecati na regularnost", glasi neslužbeni stav Državnog izbornog povjerenstva (DIP), nakon što je hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju izvijestilo da se zbog pandemije koronavirusa u toj državi neće moći održati glasanje na parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja.

"Nažalost, tamošnjim biračima koji žele glasati preostaje ili da otputuju u susjedne Sjedinjene Američke Države ili da dođu u Hrvatsku. Što se tiče ostalih država, nadamo se da neće biti problema, iako još treba pričekati dozvole iz Velike Britanije, Španjolske i Brazila, zemalja u kojima još uvijek imaju problem s Covidom-19", pojašnjavaju u DIP-u.

"DIP će do 20. lipnja preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova prikupiti sve potrebne suglasnosti za održavanje izbora te na temelju toga donijeti rješenja o određivanju biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima država koje su odobrile provedbu izbora, a nakon toga na ta biračka mjesta dostaviti izborni materijal. Na parlamentarnim izborima 2016., u XI. izbornoj jedinici za dijasporu, glasalo je nešto više od dvadeset tisuća birača, a od toga 680 u Kanadi, ili nešto manje od četiri posto glasača iz iseljeništva.

Izborni hodogram je zacrtan: 2. lipnja je na snagu stupila odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora, 16. lipnja je rok za predaju kandidatura, a DIP će 18. lipnja objaviti koje su pravovaljane, nakon čega teče 48-satno razdoblje za podnošenje eventualnih žalbi. Kada završi, a to je 20. lipnja, ujedno je i konačni datum do kojeg iz stranih država trebaju stići dozvole za glasanje na njihovom teritoriju, i poslije, više nema mogućnosti promjena.

Međutim, neki stručnjaci, kao što je politolog Goran Čular, upozoravaju kako ipak postoji opasnost da netko ospori izborne rezultate.

"Kanada zbog epidemije ne dozvoljava da se u veleposlanstvima i konzulatima organizira glasanje, imate niz zemalja koje još nisu dale pristanke. To su prve posljedice na izbore. GONG je na vrijeme upozoravao sa svojom studijom o dopisnom glasovanju. Sada dolazi na naplatu. Što će biti ako neki birač stavi ustavnu tužbu jer nije mogao glasati?", pita Čular.

U DIP-u ne strahuju od toga, međutim, očito postoji problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:49