VILI BEROŠ

‘Osjećam podršku Vlade i premijera, spreman sam nastaviti rad, ali jedna stvar me jako čudi‘

‘Mislim da će u konačnici oni koji su dužni procijeniti moj rad biti građani, a posebno pacijenti‘, rekao je Beroš
Vili Beroš
 Dragan Matic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš se obraća javnosti nakon radnog posjeta Općoj bolnici u Karlovcu.

Beroš se u Karlovcu sastao s ravnateljem bolnice Nikšom Anticom, a zatim se obratio novinarima.

Govorio je o većem broju bolesnika na respiratorima u Općoj bolnici Varaždin.

- Na traženje varaždinskog ravnatelja smo angažirali pet respiratora iz Zagreba i uputili ih u Varaždin. Tako ćemo i ubuduće. Iskazana je potreba za medicinskim sestrama i to je u tijeku. Pokrenuli smo i edukaciju za pomaganje onima koji nisu vični aktivnostima u intenzivnom liječenju, da se brzinski educiraju o intenzivnim jedinicama, kako liječnicima tako i u sestrinskom kadru. To su tisuće liječnika i sestara, rekao je ministar zdravstva.

Novinari su Beroša upitali i o procesu cijepljenja te kako će se on ubuduće odvijati.

- Jučer smo imali sastanak. Potrebno je uključivanje svih u taj proces. Kombiniranje cijepljenja u ordinacijama i punktovima pri domovima zdravlja, pri masovnim punktovima za cijepljenje... U 5. i 6. mjesecu će doći preko 200.000 doza cjepiva u RH.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja drive-in cijepljenja.

- Bilo je govora i o tome, ali kada dođe do masovnijeg cijepljenja, stručnjaci su rekli da su masovni punktovi prilagođeniji za to. Nije isključeno da će neka županija uvesti i drive-in model cijepljenja, ali nije se krenulo u tom smjeru, kaže Beroš.

Odgovorio je i na pitanje o prioritetnim skupinama.

- Izradit ćemo mini akcijski plan s prioritetnim skupinama koje će se započeti cijepiti vrlo brzo, početkom treće faze cijepljenja. Želimo svima poslati poruku sigurnosti. U vrhu će biti turistički radnici da pošaljemo poruku gostima da smo sigurna destinacija. Prosvjetni radnici, pomorci i druge skupine će biti obuhvaćene tim mini akcijskim planom koji ćemo početi provoditi dolaskom veće količine cjepiva.

Oporba ne odustaje od zahtjeva za opozivom. Beroš je odgovorio na pitanje je li tražio i dobio podršku svojih suradnika.

- Ne bih se odgovorno ponio da nakon medijskih istupa nisam pitao svoje suradnike što misle o mojim aktivnostima koje provodim svakodnevno. Legitimno je pravo oporbe prozivati me. Mislim da će u konačnici oni koji su dužni procijeniti moj rad biti građani, a posebno pacijenti. Moram reći da me ekstremna briga oporbe za zdravstveni sustav čudi. Imali su mogućnost pokrenuti stvari na bolje, a to se nikad do sad nije dogodilo. Kriza nam mora svima otvoriti oči da su reforme u zdravstvenom sustavu nužne. Na ovaj način zdravstveni sustav nije održiv. Svjestan sam da su reforme potrebne. Nisam opterećen ministarskom pozicijom. Moja ministarska plaća je manja nego moja liječnička plaća. Ovo je vrlo težak rad, ali sam ga spreman nastaviti i dalje ako mi okolnosti to dozvole. Osjećam podršku svih članova Vlade i premijera, zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:34