ISTRAŽIVANJE NOVE TV

OSJEČANI NEZADOVOLJNI, ALI BI OPET IZABRALI VRKIĆA Stigli rezultati velikog istraživanja o rejtingu kandidata za gradonačelnika

S lijeva na desno: Ivica Vrkić, Ivana Šojat, Dragan Vulin, Miroslav Šimić, Danijela Voloković, Anto Đapić
 HANZA MEDIA

Nezavisni kandidat Ivica Vrkić, kojeg podržavaju SDP i HNS, uživa najveće povjerenje među Osječanima i da su u ovom trenutku izbori za novi gradonačelnički mandat, dobio bi potporu od 27,9 posto.

Rezultati su to istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos. Istraživanje je provedeno od 24. do 29. ožujka ove godine na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Osijeka, a uslijedilo je nakon istraživanja koja je Ipsos proveo za Split i Zagreb. Kako se navodi u istraživanju, pogreška mjerenja je +/-4 posto, a za rejtinge 4,2 posto.

HDZ drugi

Prema rezultatima, na drugom je mjestu kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat koja je dobila 18,5 posto potpore, dok je HDSSB-ov kandidat Dragan Vulin na trećem mjestu s potporom od 12,6 posto. Slijedi ga Mostov kandidat Miroslav Šimić koji uživa povjerenje 9,9 posto ispitanika, dok je na petom mjestu Danijela Lovoković, kandidatkinja Slavonije i Baranje s potporom od 7,5 posto. Na čelo Osijeka htio bi i bivši gradonačelnik Anto Đapić koji je, prema rezultatima istraživanja, s potporom od 5,7 posto zauzeo šestu poziciju. Podršku od 3,3 posto dobio je kandidat Goge i Pametnog Miroslav Vanek, dok ostali kandidati imaju potporu od 1,9 posto. Neodlučnih je bilo 12,6 posto.

Ako u drugi krug uđu nezavisni Vrkić i HDZ-ova Ivana Šojat, rezultati istraživanja su ponovno na strani Vrkića koji bi dobio potporu od 50 posto, dok bi Šojat pripalo 36 posto.

Prema istraživanju na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je 8 posto. Ako, pak, s Vrkićem u drugi krug uđe HDSSB-ov kandidat Dragan Vulin, aktualni gradonačelnik stoji još bolje. Naime, u tom bi slučaju, pokazuju rezultati, Vrkić imao potporu od 54 posto, dok bi čelni čovjek HDSSB-a dobio potporu 31 posto. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je 9 posto. Sučeli li se Vrkić u drugom krugu s Mostovim Miroslavom Šimićem, dobio bi potporu od 55 posto, a Šimić 29 posto. Na izbore ne bi izašlo 6 posto birača, a neodlučnih je 10 posto.

Pitanje povjerenja

Građani su, odgovarajući na pitanje koji bi kandidat, ako postane gradonačelnik, proveo svoj predizborni program u djelo, ponovno dali prednost Ivici Vrkiću. Njih 54 posto smatra da bi Vrkić proveo svoj program. Na drugom mjestu, kad je riječ o provedivosti programa, našao se HDSSB-ov Vulin za kojeg 39 posto ispitanih vjeruje da bi proveo program. Zanimljivo je da je HDZ-ova kandidatkinja koja je po potpori na drugom mjestu, lošije prošla kad je riječ o provedivosti programa. Tu joj je pripalo četvrto mjesto s obzirom da 36 posto ispitanih vjeruje da bi provela program. Malu prednost pred HDZ-ovom kandidatkinjom ispitanici su dali i Mostovu Miroslavu Šimiću za kojeg 37 posto ispitanika smatra da bi proveo program ako postane gradonačelnik.

Prema istraživanju, slijede ih Danijela Lovoković u čiju provedbu programa vjeruje 32 posto ispitanika, potom Anto Đapić s potporom 28 posto, te Miroslav Vanek kojem 18 posto ispitanika vjeruje da bi proveo svoj program.

Situacija gora

Ocjenjujući stanje od zadnjih izbora, 41 posto ispitanih smatra da se stanje u Osijeku pogoršalo, 34 posto da je ostalo isto, dok njih 20 posto smatra da su se stvari poboljšale. Njih 5 posto odgovorilo je da ne zna. Da je vrijeme za promjene u Osijeku smatra 54 posto ispitanih, dok bi njih 38 posto dalo još jedan mandat Ivici Vrkiću koji je za dosadašnji mandat dobio trojku, odnosno 3,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:02