NAKON 50 GODINA

OSJEČANI U NEVJERICI NAKON VIJESTI O IZNENADNOM ZATVARANJU KULTNOG MJESTA 'Ovo je još jedan čavao u lijes centru grada koji izumire'

 
Arhivska fotografija
 Vlado Kos / CROPIX

Nema više slastičarnice Korzo - vijest o zatvaranju slastičarskog obrta, otvorenog prije gotovo 50 godina, munjevito se proširila Osijekom, izazivajući bujicu emocija Osječanki i Osječana svih dobi. Kao kod Prousta, naime, okus kesten pirea, krempita, tulumba, zimskog sladoleda, sladoleda od karamele i drugih finih slastica uvijek je iznova pokretao u gostima potragu za izgubljenim vremenom, za krhotinama slave osječkoga korza, piše Glas Slavonije.

Kako se doznaje, Miftar Ređepi, koji je vlasnik slastičarnice Korzo od 31. prosinca 1996. godine, odjavio se iz obrtnog registra Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije.

- Svaki dan zastajao sam kod Ređepija i porazgovarao malo s njim, volio sam to. Počeo mi je nedavno kukati da odlazi iz Osijeka, iz Hrvatske, za sinom i snahom koji su prije godinu dana otišli u Njemačku. Iako mu je bilo teško, na kraju je ipak odlučio otići - kaže novinar i publicist Željko Garmaz, kojemu je Ređepi rekao kako će u prostor u Kapucinsku 28 doći njegov rođak, koji je ujedno vlasnik prostora.

Neslužbeno se doznaje kako je Ređepi doista napustio Hrvatsku, ali se spominje i da je otišao u Makedoniju.

Kako se kao član osječkog Udruženja obrtnika Ređepi nije morao ondje odjaviti, vijest o zatvaranju slastičarnice Korzo zatekla je predsjednika Udruženja Dragutina Grabrovića.

- Strašno je što je zatvorena kultna slastičarnica u koju su ljudi voljeli ići jer su prepoznali kvalitetu. I sam sam odlazio tamo još dok sam bio mladić, njihove glasovite krempite još dobro pamtim. No još dok se obnavljala Kapucinska ulica čuo sam da će Ređepi morati zatvoriti slastičarnicu jer zbog radova dugo nije bilo pristupa tom i drugim objektima. Srećom, ipak je uspio preživjeti, no čini se da je na kraju ipak izgubio bitku - prokomentirao je Grabrović. Naglašava kako je to "još jedan čavao u lijes centru grada koji izumire".

- Mnogi se novi obrti otvaraju iz nužde ili gubitka posla i želje za preživljavanjem do mirovine, i to sve na štetu starih, dobro poznatih obrta koji nemaju nasljednika. Grad je u pitanju obrtništva u velikom problemu, a ovaj slučaj daje još jedan primjer nemogućnosti opstanka. Centar će pomalo 'presušiti' i neće imati tko dolaziti. Puno je praznih lokala, nažalost, i slastičarnica Korzo jedan je od takvih - dodao je Grabrović za Glas Slavonije, prisjećajući se i još dviju kultnih slastičarnica - Ambruš i Kalimero - koje su također bile omiljene među Osječanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:01