INVAZIJA

OSJEČANI UZVRAĆAJU UDARAC, KREĆU ZRAČNI UDARI NA KOMARCE Razmišlja se i o osnivanju posebne javne ustanove koja će se baviti samo borbom s krvopijama

 
Zaprasivanje komaraca u Osijeku / Arhiva
 Vlado Kos / CROPIX

Sljedeći tjedan počinje avionska borba protiv komaraca na području Osječko-baranjske županije, a novac za to doći će iz državnog proračuna. Potvrdio je to Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, koji je izvijestio da je Vlada pozitivno odgovorila na apel koji su uputili on i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota, tražeći pet milijuna kuna kako bi se učinkovitije krenulo u obračun s nezapamćenom invazijom komaraca.

- Vlada je odobrila pomoć, a iznos nije određen, nego će nam biti na raspolaganju onoliko koliko nam bude trebalo. To je novac za aviotretiranje. Za to ćemo angažirati jednu hrvatsku aviotvrtku koja to može raditi. Također ćemo vrlo brzo oformiti županijsku javnu ustanovu koja će se baviti isključivo aviotretiranjem komaraca jer je bez toga nemoguće dobiti bitku s komarcima. Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) vrši monitoring, a gradovi i općine će morati raditi ono što su morali i dosad, larvicidno i na svaki drugi način tretirati komarce - izjavio je Anušić čije je riječi potvrdio i premijer Andrej Plenković koji, doduše, nije eksplicitno rekao da je novac odobren, nego da će to biti u slučaju potrebe.

- Mislim da je ovo primjeren i hitan odgovor Vlade i očekujem da županijski ZZJZ što prije poduzme odgovarajuće mjere, a Vlada će, ako bude potrebno, naći dodatna sredstva da se ovo pitanje riješi što prije - rekao je Plenković.

Nitko se nije javio

No, osim najave dolaska aviona, još je važnija najava osnivanja posebne javne ustanove koja će se baviti samo komarcima. To je nešto što su već dulje zagovarale neke jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Osijek. No, budući da većina jedinica lokalne samouprave u županiji ne izdvaja ništa, takva je borba neučinkovita. Ove je godine, pak, dodatni problem bio i u tome što se na natječaj Grada Osijeka za aviotretiranje komaraca nitko nije javio.

Doduše, u Hrvatskoj imamo samo jednu tvrtku koja ima avione za takav posao, ali oni se ove godine nisu javili na natječaj. Naglasak aviotretiranja bit će na zelenom pojasu, pa i na rubnim dijelovima Kopačkog rita odakle dolazi najviše jedinki. Osijek najviše napadaju poplavni komarci, kojih je u gradu oko 80 posto.

Osijek, 190619. 
Zupan Ivan Anusic odrzao je izvanredni sastanak koordinacije gradonacelnika i nacelnika Osjecko-baranjske zupanije s temom kontrole komaraca na podrucju Osjecko-baranjske zupanije. 
Na fotografiji: zupan osjecko baranjski Ivan Anusic. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Župan Ivan Anušić

Rani monitoring

Prema riječima dr. Darija Brdarića iz ZZJZ-a, na nekim mjernim mjestima u klopke je u 12 sati ulovljeno 1000 jedinki, što je višestruko više od normalne razine. Tretiranje s tla ne daje rezultate, za odrasle komarce najučinkovitiji su zračni napadi.

- Ovo sada je gašenje vatre, no strategija koju donosimo obuhvaća 365 dana borbe protiv komaraca, pri čemu je ključno larvicidno tretiranje i monitoring već od veljače tamo gdje su epicentri njihova razmnožavanja - poručio je Anušić.

Na prozivke zašto financijska pomoć od Vlade nije zatražena i ranije, Piližota je odgovorio da takva pomoć Osijeku kao gradu nije bila potrebna.

- Mi ni sada nismo tražili financijsku pomoć za Grad Osijek, nego smo kao najveća jedinica lokalne samouprave zajedno sa Županijom to učinili za ostale općine kako bi se tretirali pojasevi oko grada gdje su najveća legla i gdje dosad nije tretirano, a ti komarci onda dolaze u Osijek u kojem je trenutačno 80 posto poplavnih komaraca, koji, srećom, ne prenose bolesti. Mi imamo tri milijuna kuna za tu namjenu, a ako treba, možemo dati i više, no problem nećemo riješiti jer Osijek nije izvor problema - istaknuo je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:41