‘BIO SAM PIJAN‘

Osječanin koji je prijetio Plenkoviću preko Facebooka saznao kaznu, evo što je točno napisao

Borislav A. iz Narda, koji je također prijetio premijeru, od Badnjaka lani je u istražnom zatvoru. Tužiteljstvo traži 7 mjeseci zatvora
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

"Onaj mali što je došao s oružjem i pucao pred Banskim dvorima, on je p..... dim. Ja bih Plenkovića ubio", riječi su koje je na Badnjak prošle godine u telefonskom pozivu upućenom OKC-u PU osječko-baranjske izgovorio Borislav A. (65) iz Narda kraj Valpova, koji je istoga dana uhićen i otada je u osječkom istražnom zatvoru.

Tamo čeka početak suđenja na Općinskom sudu u Osijeku na temelju optužnice koju je protiv njega podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću, ali i Vladimiru Šeksu te Tomislavu Iviću, bivšem državnom tajniku u MORH-u, i Stjepanu Krznariću, predsjedniku HDZ-a Belišće.

Okrivljenik je, naime, u pozivu policiji rekao i da još nije odlučio hoće li "prvo ubiti Plenkovića, Šeksa, Ivića ili Krznarića".

"Možda sam bio pijan"

Borislav A. branio se da već godinama čeka rješenje za braniteljsku mirovinu te da je tog dana bio revoltiran što to još nije riješeno. Nazvao je policiju i, kazao je, govorio u afektu, "a moguće je da sam bio i pod utjecajem alkohola i lijekova, jer sam tog dana s prijateljem kuhao fiš i pio vino". "Ne mogu shvatiti da sam to izrekao", kazao je.

Tužiteljstvo za njega traži sedam mjeseci zatvora. Na istom sudu, inače, već je donesena jedna nepravomoćna presuda zbog prijetnji premijeru Plenkoviću, a kojom je Boris A. (35) iz Osijeka osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

''Ovi što neodgovorno odbacuju bombe, raketne bacače i slične suvenire iz Domovinskog rata, isto otkupljujem ukoliko su u ispravnom stanju'', ''Kupiti revolver ili otići na more?'' te ''Hoće li Plenković 18.11. doći u Vukovar i hoće li iz njega izaći?'', njegove su objave na Facebooku iz kolovoza, rujna i listopada 2020. zbog kojih je osuđen.

Branio se kako je "iz mora objava izvučeno nekoliko koje bi se mogle protumačiti kao prijetnja premijeru, što mi niti u jednom trenutku nije bila namjera". U vezi s bombama rekao je da se referirao na novinski tekst kako je netko ostavio bombe na dječjem igralištu, pa je razmišljao da te bombe treba skloniti s ulica. Što se tiče revolvera, rekao je da je planirao prodati HS-9 koji je posjedovao uz valjanu dozvolu i kupiti revolver zbog vlastite sigurnosti. Oružje mu je poslije oduzeto. Kad je riječ o Plenkovićevu dolasku u Vukovar, branio se da je to napisao u političkom smislu "s obzirom na situaciju oko korone, mislio sam da će biti izviždan ili imati neki incident, a ne da će ga netko ubiti".

Priznao krivnju

Na zadnjoj raspravi ipak je priznao krivnju rekavši da ne osporava da su objave predstavljale prijetnju premijeru, "ali nisam imao stvarnu namjeru da mu naudim". Tada je trebao svjedočiti i Plenković, ali mu poziv nije uredno dostavljen. Ipak, kako se u oba slučaja navodi da je riječ o prijetnjama koje su kod žrtava mogle izazvati strah, uznemirenost i bojazan za sigurnost, nejasno je zašto nitko od njih prije podizanja, odnosno potvrđivanje optužnice nije bio pozvan da se očituje o tome osjeća li strah, uznemirenost i bojazan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:18