KORUPCIJA NA EKONOMIJI

OSJEČKA AKCIJA INDEKS Profesori su indekse razmjenjivali po kafićima

 Vlado Kos / Cropix

Akcija Indeks na Ekonomskom fakultetu u Osijeku , nakon koje je u pritvoru završilo pet osoba, a nad još 34 otvorena istraga, i danas je bila glavna tema u gradu, osobito na hodnicima Ekonomskog fakulteta.

- Nisam iznenađen uhićenjima, ali nekim imenima koja su se našla među uhićenima - jesam, i to zato što za njih nikada ne bih rekao da su takvo što radili pa na to gledam s rezervom. No, s druge strane, iznenađen sam što nekih imena nema na tom popisu, jer svi iz naših internih razgovora znamo da bi istraga trebala obuhvatiti još neke profesore - rekao je jedan student.

Razmjena po kafićima

Osječani su najmanje iznenađeni uhićenjem umirovljenog profesora matematike Miljenka Crnjca , čije se ime prijašnjih godina u anonimnim pismima i komentarima po forumima često dovodilo u vezu s prodajom ispita. Prema onome što smo uspjeli doznati, Crnjac nikada nije izravno primio novac, no USKOK ga je mjerama prisluškivanja koje su provodili 2010. i 2011. povezao s tim djelima. Neslužbeno doznajemo da je, uz prodaju putem posrednika, “posao” nerijetko dogovaran i u izravnim kontaktima među profesorima, koji su jedni drugima radili usluge.

Uglavnom, indeksi su se najčešće razmjenjivali po kafićima i trgovinama.

Došao na posao

Osim Crnjca, u istražnom zatvoru završio je i pročelnik Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Goran Marijanović te njegov asistent Dražen Ćućić, čije je, pak, ime izazvalo veliko iznenađenje među studentima.

Na Facebooku je čak otvorena i grupa podrške Ćućiću, uz iskazivanje nevjerice što je uhićen, zato što ga se smatra pravednim i poštenim. No, u USKOK-u, čini se, ne misle tako, jer je i za njega zatražen jednomjesečni istražni zatvor. To pak nisu zatražili za profesora informatike Branimira Dukića, kojega se spominjalo kao jednog od privedenih istražnom sucu. Međutim, Dukić nije završio u istražnom zatvoru i u ponedjeljak je bio na svome radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02