SVEČANA AKADEMIJA

Osječka škola proslavila 140. rođendan, stigli i bivši učenici - političari: ‘U naše vrijeme smo pjevali od Vardara do Triglava‘

Školu su pohađali trojica gradonačelnika, Zlatko Kramarić, Krešimir Bubalo i Ivan Vrkić, ali i Vladimir Šeks, Josip Cvenić...

Krešimir Bubalo, Josip Cvenić, Zlatko Kramarić

 Vlado Kos/CROPIX

Trojica gradonačelnika, predsjednik Hrvatskog sabora i jedan književnik samo su manji dio tisuća Osječanki i Osječana koji su prošli kroz OŠ Jagode Truhelke u njezinih 140 godina postojanja.

Na svečanoj akademiji u povodu proslave ove okrugle obljetnice pozvali su i neke od svoji najpoznatijih učenika, pa tako i bivše gradonačelnike Osijeka, Zlatka Kramarića, Krešimira Bubala i Ivana Vrkića, bivšeg predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i književnika Josipa Cvenića. Trojica su se odazvala pozivu, a Šeks i Vrkić su se ispričali. Šteta, jer s njima bi to bio pravi spektakl, ali i ovako je bilo zabavno i zanimljivo slušati evociranje sjećanja na ‘‘najljepše životno doba‘‘.

Lijepe uspomene

- Sjećam se ekskurzija s učiteljicom Dušankom Torbicom i pjesmica u autobusu: ‘Četrst prve, sedmog jula, Žikina se puška čula, usred grada Crkve Bele, pa pozvala proletere...‘. Morao si pjevati svakih 15 minuta. Ajmo, djeco, ponovno, a mi ono već umorni od Torbice... - nasmijao je Bubalo, danas predsjednik Uprave Pevexa, sve okupljene.

image

Krešimir Bubalo, Josip Cvenić, Zlatko Kramarić

Vlado Kos/CROPIX

- U trećem razredu sam imao loše vladanje, što je moga oca dovodilo do ludila, jer je smatrao da sam dobro i pristojno dijete, a ja sam bio hiperaktivan. Nije mu bilo jasno kako jako dobar učenik može imati loše vladanje, pa je to uzrokovalo dosta loš odnos mojih roditelja prema učiteljici, a ona je bila dobra - prisjetio se Kramarić, naš veleposlanik u Albaniji, svojih školskih dana, dok je Cvenić usporedio današnje proslave Dana škole s onima iz njihova vremena.

- Danas su pjesme od Dalmacije do Slavonije, a onda je bilo od Vardara do Triglava. Slično kao danas, ali malo drukčije pjesmice... - izazvao je Cvenić smijeh među okupljenima. Bilo je, kaže, i odgojnih mjera, poput povlačenja po zulufima, čemu je često pribjegavao nastavnik iz glazbenog. Prisjetio ga se i Kramarić.

- On bi svirao klavir, a mi smo morali pogoditi je li muzičko pitanje ili muzički odgovor. Nikad nisam shvatio u čemu je razlika, a uvijek sam odgovarao ‘pitanje‘, jer sam imao 50 posto šanse da pogodim - rekao je Kramarić. I Bubalo se sjeća nastavnika glazbenog.

image

Krešimir Bubalo, Josip Cvenić, Zlatko Kramarić

Vlado Kos/CROPIX

Petarde u auspuhu

- Dijelio je on i kokose. Bio je oštar, ali pravedan, no ako bi pravdu tražio preko zulufa, znalo je biti petardi u auspuhu njegova fiće, jer nije bilo toliko kamera kao danas pa smo mi učenici znali odgovoriti na te provokacije - otkrio je Bubalo male tajne iz djetinjstva.

Neizostavna su i sjećanja na Josipa Broza Tita. Kramarić se sjeća kako su u veljači 1964. čekali njega i alžirskog predsjednika Ahmeda Ben Bellu. Stajali su satima na zimi, da bi im onda rekli kako je posjet otkazan jer je u Alžiru izbio državni udar.

- Onda smo iz prosvjeda bacili one zastavice i psovali, jer smo bili promrzli i ljuti - rekao je Kramarić, a Cvenić dodao da je Tito relativno često dolazio u Osijek.

- Moraš doći dva sata ranije i tako stojiš, prođe auto, vidiš bijelu rukavicu, i to je to - prisjetio se Cvenić, što je još jednom nasmijalo sve okupljene na ovom zabavnom mini-satu povijesti i školstva.

image

Krešimir Bubalo, Josip Cvenić, Zlatko Kramarić

Vlado Kos/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:23