NE ŽELE DUGOVE

Osječke su vlasti od mrtvih sugrađana dobile automobile, ali i njihove kredite

Osijek, 290310.Gradonacelnik Osijeka Kresimir Bubalo vozi se u sluzbenom Twingu, koji je jedan od 4 automobila koji je Grad nasljedio od preminulih sugradjana bez nasljednika. Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

OSIJEK - Grad Osijek u proteklih je nekoliko mjeseci vozni park “obogatio” za četiri rabljena vozila, a za njih nije dao ni kune.

Riječ je o automobilima koje je Grad po sili zakona “naslijedio” od svojih preminulih sugrađana čiji su se zakonski nasljednici odrekli ostavine ili zakonskih nasljednika u tim slučajevima nije bilo.

U zelenom Twingu

Tako se gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo u ponedjeljak, umjesto skupocjenim VW Passatom CC 2.0 TDI vrijednim 253.000 kuna kupljenim prošloga ljeta, vozio službenim Renaultom Twingom iz 2004., koji je u prosincu 2009. postao vlasništvo Grada. Twingo je u vozni park Grada došao nakon što ga se odrekla obitelj preminule 55-godišnje Osječanke.

- Zakonski nasljednici su se odrekli nasljedstva i prema zakonu njezina imovina pripada Gradu Osijeku. Tako smo dobili ovaj automobil, ali i još tri krajem prošle godine - doznajemo od Bubala.

Odriču se zbog dugova

Osim Twinga u vozni park od kolovoza do prosinca prošle godine još su došli Mercedes 420 SEC 1990. godište, Citroën XM 2.0 iz 1995. te Suzuki SX4 star godinu dana, no njih uprava još ne može koristiti jer se zbog dugova bivših vlasnika još ne može upisati kao vlasnik.

- Osim imovine Grad nasljeđuje i otplatu kredita i drugih dugova do visine naslijeđenog dijela. Tako je i s ovim automobilima - objašnjava Bubalo sjedajući u zeleni Twingo.

Zakonski nasljednici imovine se uglavnom odriču zbog dugova koji ostanu iza pokojnika.

Naslijedili kuće, oranice, dionice...

U bliskoj prošlosti bilo je raznih slučajeva, pa je tako Grad u imovinu na ovaj način dobio dvije kuće i dvorišnu zgradu u Ulici Božidara Adžije, polovicu stana u Cvjetkovoj ulici, oranicu površine 2000 četvornih metara, sredstva s brojnih tekućih računa i štednih knjižica, a postao je i vlasnik 63 dionice IPK Osijek te udjela u Fondu hrvatskih branitelja koji su ostali iza jednog preminulog Osječanina. No, i na ovom primjeru se dobro očituje gospodarska kriza jer je samo u prošloj godini zabilježeno osam slučajeva u kojima su se nasljednici, vjerojatno zbog dugova, odrekli imovine koja je potom pripala Gradu. Prosjek u proteklim godinama bio je tri-četiri slučaja godišnje. ( N. Patković/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:10