BORIS CRNKOVIĆ

Osječki dekan poručio da se gasi studij na kojem je doktorirao Vice Mihanović: ‘Ispričavam se‘

‘Nama je prije svega stalo do toga da se cijeli slučaj Mihanović raščisti te da dokažemo da se ne radi o praksi, već o iznimci‘

Boris Crnković (arhivska fotografija)

 Dragan Matic/Cropix

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Boris Crnković, u intervjuu za Telegram ispričao se alumnijima i studentima fakulteta i najavio da doktorski studij Management više neće upisivati nove studente. To zapravo znači da će se taj doktorski studij - ugasiti.

Podsjetimo, riječ je o studiju na kojem je doktorirao splitski HDZ-ovac Vice Mihanović, a čiji je disertacija bila u žiži pozornosti javnosti zbog prilično neobičnih rečenica i fraza koje su se u njemu nalazile. Nakon pritiska javnosti formirano je povjerenstvo za znanstvenu procjenu Mihanovićevog rada koje je zaključilo da Mihanović nije plagirao svoj rad te da je zaslužio akademsku titulu doktora znanosti. No, odlučeno je i da se dijelovi doktorata mogu ispraviti.

- Poruka je vrlo jasna. Kao dekanu institucije, žao mi je što je cijeli fakultet došao u negativan kontekst, u situaciju u kojoj je svim našim alumnijima i svim našim aktualnim studentima načinjena ozbiljna reputacijska šteta. Njihova reputacija utječe na našu reputaciju, naša reputacija utječe na njihovu, rekao je Crnković za Telegram na pitanje kakva se poruka šalje alumnijima i aktualnim studentima, a koji svakodnevno moraju gledati memove i satirične objave na račun njihovog studija.

- Žao mi je zbog svih njih koji su pošteno, svojim trudom i radom stekli svoje titule na preddiplomskom, diplomskom studiju, na starom sveučilišnom studiju, na doktorskom studiju. Svima njima se, kao dekan institucije, ispričavam. Nama je prije svega stalo do toga da se taj cijeli slučaj raščisti te da dokažemo da se ne radi o praksi, već o iznimci. Na nama je, također, da vodimo računa da se to nikada više ne ponovi.

Na pitanje jesu li se, kako je najavljeno, "ispravili" sporni dijelova disertacije Vice Mihanovića, dekan Crnković je rekao:

- Povjerenstvo je donijelo odluku, iza koje stoji, da se doktorat ne treba oduzeti, ali su u izvješću ustvrdili da doktorat ima određenih nedostataka, nelogičnosti, nesuvislih rečenica koje, po njihovom, treba ispraviti. Ekonomski fakultet je dobio zadatak ne da ispravi doktorat kao što se to po medijima govori, nego da otisne jedan dodatak u kojem će biti navedene ispravke dijelova toga teksta. Potpuno je jasno i nije sporno da se jednom obranjeni doktorat ne može ispravljati, međutim, ovdje se ne radi o ispravku doktorata, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26