AFERA FONDOVI

OSJEČKI KRALJ ŽITA NEPRAVOMOĆNO POBIJEDIO DRŽAVU Republika Hrvatska mora Marku Pipuniću vratiti 38,4 milijuna kuna koje mu je bila uskratila

 Vlado Kos / CROPIX

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe iz Osijeka, dobio je prvi čin sudske bitke s Republikom Hrvatskom, koju je bio primoran tužiti nakon što mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi tj. Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je tada bio mostovac Davor Romić, uskratilo isplatu 126 milijuna kuna iz fondova EU koje je njegova tvrtka trebala dobiti za potrebe povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Naime, Trgovački sud u Osijeku u ponedjeljak je donio nepravomoćnu presudu kojom se RH nalaže da Pipunićevoj tvrtki Salami Aurea isplati 38,4 milijuna kuna uz zatezne kamate i podmirivanje troška parnice u iznosu od 1,2 milijuna kuna kao naknadu štete za protuzakonitu obustavu isplate sredstava. Podsjetimo, Pipunić je bio jedan od petorice poduzetnika kojem je Ministarstvo 2016. godine obustavilo isplatu sredstava iz fondova EU zbog sumnje na nepravilnosti.

Za pokrivanje troškova gradnje najmodernijih tvornica pršuta i suhomesnatih proizvoda aplicirao je za 126 milijuna kuna. Odmah nakon objavljivanja odluke o obustavi isplate novca Pipunić je za Jutarnji list najavio poduzimanje svih pravnih radnji za zaštitu svojih ulaganja. To se najviše odnosilo na njegove dvije tvrtke kojima je Agencija odobrila isplatu sredstava, a na temelju koje je započeo investiciju.

Bez komentara

- Osjećam se loše zato što su donesene odluke za koje ne znamo koja im je pravna utemeljenost. Znači li to da ministar Romić čuva Hrvatsku od varalica poput mene - rekao je tada ogorčeni Pipunić u razgovoru s našim novinarom.

Sada, ipak, nije želio ništa komentirati, što je i razumljivo jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju obje strane imaju pravo žalbe.

Pipunićev pravni tim u tužbi je naveo da se u cijelu investiciju i upustio nakon što je Agencija za plaćanja provela kontrolu njegova zahtjeva i utvrdila da udovoljava propisanim uvjetima i kriterijima.

“Znajući da ispunjava uvjete i kriterije propisane natječajnom dokumentacijom, tužitelj je pribavio građevinsku dozvolu i započeo pripreme za realizaciju projekta, stoga su radovi intenzivirani nakon dobivanja Odluke o dodjeli sredstava”, navodi se u tužbi uz naglasak da je tužitelj projekt završio te da ga je poništenje odluke šokiralo.

Agencija je pojasnila da je odluka bila poništena nakon što je Povjerenstvo za nepravilnosti nakon kontrole utvrdilo potencijalne nepravilnosti zbog “umjetno stvorenih uvjeta za natječaj”. Obrazložili su tako da je Pipunićeva tvrtka neposredno prije prijave na natječaj osnovala tri društva - Copadio, Salami Aurea i Prosciutto Pannonico, koja su se potom prijavila za dodjelu potpore. Također, navedeno je da su sva tri društva registrirana na istoj adresi - na katastarskoj čestici koja je u vlasništvu Marka Pipunića.

Na temelju toga Povjerenstvo je zaključilo da su uvjeti za prijavu umjetno stvoreni zbog ostvarenja većeg iznosa potpore, odnosno tri maksimalna iznosa potpore, što je suprotno ciljevima poljoprivrednog zakonodavstva prema kojem se tri “neovisna” projekta smatraju jedinstvenim projektom društva Žito. U svojem iskazu Pipunić tvrdi da je natječajem bilo jasno definirano da se na njega mogu prijaviti povezana društva te da je sukladno natječajnoj dokumentaciji odlučio prijaviti sva tri, svaki za svoj projekt. Sud je utvrdio da se iz objektivnih elemenata ne može jasno zaključiti da je tužitelj “umjetno stvorio uvjete” s isključivom namjerom da maksimizira profit.

Očekivano

“Sud je zaključio da se tužiteljevim programom ostvaruju i ciljevi nacionalnog i europskog poljoprivrednog gospodarstva. Sud je pritom znao da niti jedno revizijsko tijelo nije pronašlo zakonsku nepravilnost. Naime, u situaciji kada je potrebno platiti radnicima, a kada HBOR kasni s isplatom kredita, logično je da se novac pozajmi od matične tvrtke dok se god to radi transparentno”, navedeno je u obrazloženju. Sud je u konačnici utvrdio da postupanje Agencije pri donošenju sporne odluke nije bilo zakonito jer nije pozvala tužitelja i izvijestila ga o sumnjama na nepravilnosti iako je takve upute dobila od Europske komisije.

- Današnja me presuda nije iznenadila jer sam je očekivao s obzirom na to da sam cijelo vrijeme tvrdio da nije bio problem u tome da je Pipunić radio nešto protuzakonito, nego da je problem bio u samom zakonu koji je omogućavao veliku potporu malom broju ljudi - naglasio je konzultant Kristijan Mavrek.

- Ne bih volio komentirati današnju presudu, ali mogu najaviti da će se DORH sigurno žaliti - rekao je ministar Tolušić na upit naših novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58