‘NEVJEROJATNO‘

Osječki SDP-ovci ostali u potpunom šoku kada su čuli tko je glavni stranački kandidat za župana

Denis Ambruš bio je SDP-ov dogradonačelnik Osijeka u mandatu 2013. - 2017. U rujnu 2018. napustio je stranku i priključio se mostovcima
Denis Ambruš
 Vlado Kos/Cropix

Denis Ambruš, nekadašnji SDP-ov dogradonačelnik Osijeka u mandatu 2013. - 2017., najizgledniji je kandidat te stranke za župana osječko-baranjskog.

Ne bi ova vijest, doduše, bila neobična da nije riječ o čovjeku koji je u rujnu 2018. napustio SDP i u Skupštini Osječko-baranjske županije, gdje je kao vijećnik izabran na izborima 2017., prešao u Klub vijećnika Mosta. Štoviše, na parlamentarnim izborima prošle godine bio je na listi Mosta u 4. izbornoj jedinici.

Dakle, SDP u utrku za župana šalje čovjeka koji je napustio stranku i prešao u redove političkih suparnika, a sada se odlukom Predsjedništva Županijskog odbora SDP-a, kojemu je inače na čelu saborski zastupnik Domagoj Hajduković, vraća na velika vrata. Malo je reći da je dobar dio SDP-ovaca u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji šokiran ovakvim raspletom.

"To je nevjerojatno"

- Većina nas je ostala u nevjerici kada nam je u utorak navečer sa sjednice Predsjedništva ŽO-a javljeno da će gospodin Ambruš biti predložen Županijskom odboru za našeg kandidata za župana. Istina, on se nikada nije negativno izražavao o SDP-u, ali sama činjenica da je napustio stranku prije dvije i pol godine i pridružio se Mostu potpuno ga eliminira kao kandidata za bilo što u ime SDP-a. To je apsolutno neprihvatljivo i nekako se nadamo da će na sjednici Županijskog odbora u petak kod članova prevladati razum i da će se naći neki drugi kandidat - rekao nam je jedan osječki SDP-ovac.

Dugo je vladalo mišljenje da će upravo Hajduković na predstojećim lokalnim izborima biti kandidat SDP-a za župana, no čini se da ta ideja samom Hajdukoviću nije nimalo privlačna. Jer, kako drugačije protumačiti njegov prijedlog da to bude Ambruš.

- Da je barem predložio nekog drugog, nekoga tko je član SDP-a, nitko ne bi imao ništa protiv, ali čovjeka koji nas je na neki način izdao? To je nevjerojatno - rekao nam je jedan drugi sugovornik iz SDP-a, koji tvrdi da je Predsjedništvo nakon glasovanja donijelo odluku kojom su podržali prijedlog da im Ambruš bude kandidat. Konačnu odluku donosi Županijski odbor, no teško je vjerovati da ona neće biti prihvaćena jer, prema riječima naših sugovornika, Hajduković kontrolira većinu članova tog tijela. Sam Hajduković, pak, na tu temu nije želio otvoreno razgovarati.

Štoviše, nije nam želio ni potvrditi da je predložio Ambruša za izbornu utrku, odnosno da je Predsjedništvo o tome odlučilo, ali nije to niti demantirao.

Nije demantirao

- Ne bih komentirao je li on kandidat. To je unutarstranačka stvar - rekao nam je Hajduković nakon što smo ga upitali je li točna informacija koju smo dobili i dodao.

- Mi kandidata za župana još nismo izabrali i učinit ćemo to u petak na sjednici Županijskog odbora, a predstavljanje će biti u subotu. Do tada ne mogu ništa komentirati. Na Predsjedništvu smo razgovarali o više kandidata, ali tek kada Županijski odbor odluči, možemo o tome konkretnije - poručio je Hajduković.

Kontaktirali smo i Ambruša, koji nam je samo kratko rekao da se za sve informacije po tom pitanju obratimo SDP-u. Dakle, ni on nam nije demantirao informaciju. Kao što smo već napisali, Ambruš je u rujnu 2018. izašao iz SDP-a i pridružio se Mostovu Klubu vijećnika u Skupštini Osječko-baranjske županije, što su u Mostu tada predstavili kao važan događaj.

"Svojim znanjem i iskustvom dr. sc. Denis Ambruš pojačat će rad Mosta u Osječko-baranjskoj županiji, a njegovim dolaskom u Klub vijećnika Most je postao najjača oporbena snaga u Skupštini Osječko-baranjske županije", izvijestili su tada iz Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:53