MINISTAR BANOŽIĆ

‘Osjetim tu nervozu kod Milanovića, a njegovu izjavu shvatio sam kao poluprijeteću poruku‘

‘Prvo ću naglasiti da sam ja pristojno odgojen čovjek i da nisam odgojen tako da vrijeđam, a pogotovo ne ulogu predsjednika‘
Mario Banožić
 Jure Miskovic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić sazvao je novinare kako bi odgovorio na optužbe koje je protiv njega iznio predsjednik Zoran Milanović vezano za zajedničko polaganje vijenaca povodom Blagdana Svih Svetih.

- Od kad sam postao ministar obrane oko mene je otvoreno nekoliko tema koje su vezane za sam Ured predsjednika. Prvo ću naglasiti da sam ja pristojno odgojen čovjek i da nisam odgojen tako da vrijeđam, a pogotovo ne ulogu predsjednika svoje države, kazao je Banožić, a piše RTL.

- Postavili ste mi brojna pitanja kako se koriste helikopteri HV-a, je li brod koji je putovao za Albaniju bio privatan ili je bio samo službeno postavljen zahtjev prema MORH- koji sam je pojasnio. U ovim pitanjima sam nastojao zaštiti načelnika Glavnog stožera koji se po zapovjedi našao u jednom suspektnom prostoru. Zapovjedi njegovog vrhovnog zapovjednika, kako to naglašava predsjednik Milanović. Vrhovi zapovjednik je izdao zapovijed da se dva puta čovjek nađe u prostoru koji je kasnije bilo toliko teško za objasniti da je krenulo ovako jedno agresivno ponašanje pa čak i prema meni, kazao je Banožić.

Ministar obrane rekao je i da se postavio problem objašnjavanja i brifinga u Uredu predsjednika.

- Za niti jedan brifing nisam dobio niti jedan službeni poziv, rekao je Banožić te dodao da je to molio da mu pozive dostave pismeno.

- Nego se uvijek to događalo usmeno. I upravo u tom usmenom dijalogu između tajnice Ureda predsjednika i tajnice kabineta ministra vam se izgubi nekoliko dana. A među njima to su bili dani kada sam bio u Berlinu na sastanku ministara NATO-a. I dalje stojim kod dvije isprike koje sam rekao. Čak je Milanović rekao da će mi se ispričati nakon našeg zadnjeg susreta na Pantovčaku kad je shvatio da se radi o grešci, kazao je i ponovio zahtjev da mu se pozivi šalju pismeno.

- Tako da zahtjevi imaju glavu i rep. Da imaju dnevni red i da postoji zapisnik. Ovako to ispada na razini jedne čajanke gdje se ne zna tko je što rekao i na koji način je rekao - rekao je ministar pa nastavio.

- Morao sam obrazlagati i zašto sam polaže vijenac. Odluka koja je potpisana i drago mi je da je objavljena, ali ja to nikada ne bi učinio s obzirom na to da se odgovorno ponašam prema dokumentima MORH-a, je odluka koja jasno propisuje okvir u kojim elementima će se koristiti Počasno-zaštitna bojna, kao što se mnogo puta koristila - rekao je Banožić i dodao da je zadnje zajedničko polaganje za Sve svete bilo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Sabora 2017. godine.

- Ne pričamo o nikakvoj višegodišnjoj praksi. Zadnje zajedničko polaganje koje je izbjegao predsjednik Milanović bilo je 30. svibnja za Dan državnosti. Nije se pojavio.

Upitan o zadnjim, prilično oštrim porukama koje mu je Milanović uputio, Banožić je rekao:

- To što je napravio je jedna uistinu poluprijeteća poruka koja nije primjerena predsjedniku države. Andrej Plenković meni niti jednog trena nije zabranio da idem gore na sastanke i nije mi rekao da stavljam ili izbacujem predsjednika iz protokola jer zna da ja za to nemam ovlasti. Ja tu nervozu osjetim od trenutka otkad se pojavio slučaj Janaf, ja nisam odgovoran za slučaj Janaf, rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:31