RATNI ZLOČIN IZ 1991.

Osmorica srpskih teritorijalaca osumnjičena za fizičko i psihičko zlostavljanje civila u Baranji

Sumnja se da su grubo fizički i psihički zlostavljali civilno stanovništvo Grabovca

Ilustracija, policija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Zbog sumnje da su od kolovoza do rujna 1991. godine, u tada okupiranoj Baranji, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva osječko-baranjska policija kazneno je prijavila osmoricu tadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestila je policija u četvrtak.

Osumnjičenike se tereti za ukupno 26 kaznenih djela ratnog zločina protiv civila na području baranjskog mjesta Grabovca.

Sumnja se da su, od 22. kolovoza do 31. prosinca 1991. godine, grubo fizički i psihički zlostavljali civilno stanovništvo Grabovca, tjelesno ih ozlijeđvali, izazivali im intenzivnu patnju i bol te povrede tjelesnog integriteta, a što je kod mještana izazvalo strah, raseljavanje stanovništva, pokušaje samoubojstava i druge oblike patnje.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su osumnjičenici osobno sudjelovali u zlostavljanjima, a 72-godišnjeg okrivljenika kao zapovjednika Teritorijalne obrane Kneževi Vinogradi terete da "nije poduzeo radnje usmjerene ka sprječavanju kaznenih djela ili pronalasku počinitelja, iako je imao spoznaju da su djela počinjena".

Kaznena prijava podnijeta je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, a za prijavljenim počiniteljima poduzimaju se mjere traganja s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske, ističu u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:37