MUDAR POTEZ

Osnivač našeg poznatog brenda: ‘Evo kako sam od tuče spasio cijelu svoju godišnju proizvodnju!‘

‘Protugradna obrana je jako bitna za budućnost poljoprivrede jer svjedočimo sve jačim naglim promjenama vremena koje često rezultiraju tučom‘
 Goran Vrabec/volim Ljuto/

Brojne olujne vremenske nepogode praćene velikim tučonosnim oblacima i ledenim gromadama koje na tlu uništavaju ljetinu od početka ljeta zadaju brige proizvođačima voća i povrća. Samo u protekla dva tjedna, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zabilježen je niz ciklonalnih poremećaja koji su napravili velike štete i mnogim proizvođačima uništili godišnji trud i urod koji je upravo bio spreman za branje i tržište.

Udruge proizvođača sve češće traže od nadležnog Ministarstva poljoprivrede da se vrati sustav protugradnih raketa i obrane koja je koliko-toliko davala sigurnost proizvođačima od iznenadnih događaja. Međutim, godinama se iz resornog ministarstva čuju odgovori kako je sustav obrane od tuče raketama problematičan jer su studije pokazale da one ispuštaju u atmosferu kemikalije koje su ekološki štetne.

Preporuka je da se usjevi zaštite mrežama koje imaju sustav automatske zaštite nakon atmosferskih poremećaja, a savjetuje se i obavezno osiguranje koje sufinanciraju EU i matična država.

No, nažalost, tek oko tri posto domaćih proizvođača voća ima ugrađene sustave zaštite mrežama ili orošavanjem kao zaštitom od mraza, a sve učestaliji klimatski poremećaji rezultiraju štetama za koje osiguravajuće kuće ne žele otvarati police.

Nemoćni pred sve učestalijim štetama od tuča, proizvođači su se u EU počeli udruživati po uzoru na vinogradarske, voćarske i povrćarske udruge u Italiji, koje na svojim mikrolokacijama organiziraju protugradnu obranu iako imaju razvijen sustav mrežne obrane od nepogoda i pošteniji sustav osiguranja nego u Hrvatskoj.

Goran Vrabec, osnivač brenda Volim ljuto u zagorskom Igrišću i najbolji mladi poljoprivrednik u izboru našeg lista prije dvije godine rekao nam je kako ne vidi nikakvo drugo rješenje nego povratak na protugradnu zaštitu od tuče.

Iako je imao sreću, pa u velikom nevremenu koje se u četvrtak iz Slovenije preselilo u Zagorje nije imao velike štete, on kaže kako ne treba slučaju prepustiti sudbinu i budućnost njegova brenda i desetak zaposlenih.

image
Goran Vrabec/volim Ljuto/
image
Goran Vrabec/volim Ljuto/
image
Goran Vrabec/volim Ljuto/

- U 10 godina nismo imali jaku tuču, sve do jučer. Mreže i plastenici su u pet minuta spasili cijelo poslovanje. U poslu uvijek postoji rizik, ali da sam htio stvari prepustiti slučaju, igrao bih loto, ne bih postao poduzetnik - napisao je Vrabec na društvenim mrežama i izazvao niz komentara.

Naime, kako se vidi iz fotografija koje nam je poslao, njegove čili papričice su spašene jer je imao sustav mrežne obrane koji je uhvatio ledene kuglice prije no što su uništile urod. Kaže nam kako mnogi proizvođači bezrazložno stvaraju famu oko navodno visokih troškova mrežne zaštite polja ili navodnjavanja. Da toga nije bilo, zbog kratkog nevremena mogao bi, kaže, zaboraviti na godišnju proizvodnju i ostaviti bez primanja desetke radnika.

image
Goran Vrabec/volim Ljuto/
image
Goran Vrabec/volim Ljuto/
image
Goran Vrabec/volim Ljuto/

Protugradna obrana je jako bitna za budućnost poljoprivrede jer svjedočimo sve jačim naglim promjenama vremena koje često rezultiraju tučom, što je pogubno za poljoprivredu. Bez obzira što mi imamo plastenike i mreže protiv tuče, šteta je opet napravljena jer su oštećene folije na plastenicima i na skladišnim šatorima tako da će rok trajanja istih biti kraći za barem trećinu što je opet značajni trošak tako da svakako podržavam povratak protugradne obrane, poručuje Vrabec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:50