NOVA ORGANIZACIJA

Osnovan Forum za vanjsku politiku, među utemeljiteljima Vesna Pusić, Dejan Jović, Budimir Lončar, Tvrtko Jakovina...

Forum, čijim Upravnim odborom predsjeda politolog Dejan Jović, organizirat će debate te predavanja o vanjskoj politici
Vesna Pusić
 Goran Mehkek/Cropix

U Zagrebu je osnovan Forum za vanjsku politiku koji će okupljati zainteresirane stručnjake, znanstvenike, novinare te mlade istraživače iz Hrvatske i svijeta s interesom za međunarodne odnose.

Osnivači su istaknuli i kako će Forum za vanjsku politiku utjecati na razumijevanje i poznavanje vanjskih politika i međunarodnih odnosa kroz rasprave otvorene široj javnosti.

Osnivači Foruma su: Zorana Baković, Dino Galinović, Tvrtko Jakovina, Dejan Jović, Božo Kovačević, Budimir Lončar, Dragan Nikolić, Vesna Pusić, Senada Šelo Šabić i Dean Šarčević.

Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Dejan Jović, a za predsjednicu Skupštine izabrana je Vesna Pusić.

Forum za vanjsku politiku, čiji su osnivači akademski istraživači, bivši obnašatelji diplomatskih i visokih izvršnih državničkih dužnosti, novinari i mladi stručnjaci iz područja društvenih znanosti, službeno je registriran u petak, 4. lipnja 2021., a osnovan je na osnivačkoj skupštini 26. ožujka 2021.

Forum će se prvenstveno baviti analiziranjem i istraživanjem međunarodnih odnosa i vanjskih politika, te će organizirati konstruktivne javne debate, predavanja i istraživanja o temama u tim područjima.

U pripremnoj fazi rada, od studenog 2020 do danas, inicijatori Foruma su organizirali četiri rasprave koje su okupile brojne znanstvene istraživače, stručnjake međunarodnih odnosa, novinare, veleposlanike i druge zainteresirane sudionike na teme hrvatske vanjske politike, vanjske politike Europske unije iz perspektive Republike Hrvatske, odnosa Kine i Europske unije te odnosa Rusije i Europe.

Iz Foruma za vanjsku politiku najavili su predavanje bivšeg turskog premijera i ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua o turskoj vanjskoj politici i njenom odnosu prema Zapadnom Balkanu, koje će se održati u nedjelju, 6. lipnja s početkom u 18 sati preko platforme Zoom.

Dr. Ahmet Davutoglu je ugledni profesor međunarodnih odnosa, bivši savjetnik predsjednika Turske za vanjsku politiku, turski ministar vanjskih poslova (2009. - 2014.) i premijer (2014. - 2016.), a od 2019. je na čelu Stranke budućnosti. Autor je vrlo utjecajne knjige „Strategijska dubina“, kojom je najavio smjer nove turske vanjske politike za vrijeme premijera (kasnije predsjednika) Recepa Tayyipa Erdoğana.

Nakon predavanja, dr. Vesna Pusić, suosnivačica i predsjednica Skupštine Foruma, moderirat će diskusiju o temama pokrenutim u predavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:49