ZAKLADA ZA PRAVNU KULTURU

OSNOVANA HRVATSKA VERZIJA ULTRAKONZERVATIVNE ORGANIZACIJE KOJA IMA SNAŽAN UTJECAJ U POLJSKOJ Istražili smo kakve su namjere udruge Ordo Iuris u RH

 
Volonteri udruge 40 dana za život, Vice Batarelo (u krugu)
 Ante Cizmic, Vojko Basic / CROPIX

Poštovanje, bit ćete pravodobno informirani od odgovornih kada krene neka akcija Ordo Iurisa. Pozdrav, glasio je kratak odgovor koji je poslao konzervativni katolički aktivist Vice Batarelo kad smo pokušali doznati koje akcije spremaju u nedavno osnovanoj, hrvatskoj verziji, ultrakonzervativne organizacije iz Poljske.

Prilično tajnovit odgovor od nekoga tko je nedavno obznanio kako će Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima, a onda zaprijetio: “Na kraju, Sud se ovaj put smilovao g. Josipoviću, no za njega i za druge javne agresivne sekulariste, ovo je opomena da olako ne spuštaju i omalovažavaju katoličku vjeru i uvjerenja, jer ćemo, odsad kao Ordo Iuris, intervenirati u javni diskurs svaki put kada bude potrebno i koristiti sve pravne mjere da branimo naša građanska prava”.

Prvi korak

“G. Josipović” je bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je na sudu pobijedio Batarelovu udrugu Vigilare, koji su ga tužili jer je u javnim istupima koristio izraze poput “katolički talibani”, opisujući društvenu klimu u državi. Ubuduće će u ovakvim sudskim procesima ordinirati pravnici iz Ordo Iurisa, koji su povezani s matičnom poljskom udrugom. Ali to je tek prvi korak - prema informacijama iz Katoličke crkve, ne treba se iznenaditi ako se u predstojećem razdoblju pojavi i službena inicijativa za zabranu pobačaja u Hrvatskoj.

“Crkva s time nema ništa, iako neki svećenici poput studentskog kapelana Damira Stojića, blisko surađuju s Batarelom. Naravno da je za nas abortus ubojstvo, što su bezbroj puta javno upozorili kardinal Josip Bozanić i drugi biskupi, ali mislim kako se Katolička crkva neće službeno uključiti, pokrenu li u Ordo Iurisu kampanju za zabranu pobačaja”, procjena je dobro informiranog zagrebačkog svećenika.

Organizacije poput Ordo Iurisa koriste pojam ljudskog dostojanstva kao alternativu ljudskim pravima. Tvrde kako se zalažu za zaštitu života, ali u njihovoj definiciji život počinje začećem i završava prirodnom smrću. Obitelj interpretiraju kao tradicionalnu, patrijarhalnu i heteroseksualnu, i nikakvu drugačiju, a kao “branitelji” vjerskih sloboda, postavljaju vjerske slobode na ljestvici prava na više mjesto od drugih političkih prava, poput prava na nediskriminaciju. U Hrvatskoj su diskretni - pokušali smo razgovarati s dvojicom njihovih aktivista, ali nisu odgovarali na upite.

Ordo Iuris je osnovan u Poljskoj, a predstavljaju se kao zagovornici konzervativnih vrijednosti, posebno kad su u pitanju zaštita nerođene djece, brak i obitelj. Ova pravna organizacija stoji i iza niza konzervativnih poljskih udruga organiziranih u inicijativu Stop abortusu, koja je 2016. skupila više od 400.000 potpisa za zabranu abortusa i odgovorna je za zakonski prijedlog potpune zabrane abortusa.

“Ljubav i brak su na udaru međunarodnih institucija. Trenutno je zakonski identitet braka pod upitnikom, a autonomija obitelji potkopana. Istanbulska je konvencija plod takvih napora te je prvi međunarodni pravni dokument koji već u preambuli donosi rodnu ideologiju pod zaštitom međunarodnih zakona”, moto je poljskih ultrakonzervativaca.

“Ordo Iuris je izrazito konzervativna, anti-choice organizacija, koja pravnim putevima nastoji utjecati na europsko zakonodavstvo. Osnivači su skupina konzervativno katoličkih pravnika, koji su protivnici pobačaja, istospolnih brakova i seksualnog odgoja. Predvodi ih Aleksander Stepkowski, povezani su s brojnim konzervativnim udrugama u Europi, a imaju predstavnike i u institucijama EU”, navodi se u nedavnom izvješću European Humanist Federationa.

U stvarnosti, Ordo Iuris je već ušao u hrvatsku politiku, makar je prvi pokušaj završio neuspjehom. U svibnju je Ivan Prskalo, pravnik i aktivist Ordo Iurisa, bio na kandidacijskoj listi MOST-a za izbore u Europski parlament, i to na visokoj trećoj poziciji, odmah nakon Bože Petrova i Sonje Čikotić. Prskalo je široj javnosti potpuno nepoznati ultrakonzervativni aktivist koji je na pozornost medija naišao kad je postao član radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije kojoj se žestoko protivi organizacija čija stajališta zastupa. MOST je osvojio 4,7 posto glasova i lista nije prešla prag, dok je Prskalo dobio 5,3 posto, odnosno 2679 preferencijalnih glasova, a rezultat sugerira kako će hrvatski konzervativci jako teško dostići svoje uzore iz Poljske.

U isto vrijeme, Ordo Iuris Hrvatska usvojila je temeljna načela djelovanja, među kojima su posebno istaknuli “pravo na život nerođenog djeteta samostalno je pravo na život, koje ne ovisi o tome hoće li ga majka prihvatiti ili ne”, “Pravo na život nerođenog djeteta ne smije se, ni na ograničeno vrijeme, prepustiti slobodnoj, pravno nepovezanoj, odluci treće strane pa čak ni majke”, te kako je “svaki tzv. prekid trudnoće uništavanje života nerođenog djeteta i zato se mora smatrati nepravdom za cijelo vrijeme trudnoće i stoga mora biti zakonski zabranjen”.

Najviše eksponiran među članovima Inicijativnog odbora Ordo Iurisa Hrvatska je Filip Đekić, koji je prije nepuna dva mjeseca diplomirao pravo. Đekić je aktivist u pokretima koji traže zabranu pobačaja pa je bio i govornik na proljetnom Hodu za život, kad je u dramatičnom nastupu izjavio da “ne želi da se Hrvatska opet vrati u vrijeme totalitarnih režima - nacizma, fašizma ili komunizma - kad su vlast i moćne skupine odlučivale tko ima, a tko nema pravo na život”. Istina, netom diplomirani pravnik je pobrkao stvari jer ispada kako su Njemačka, Francuska, skandinavske države i najveći dio svijeta, taoci komunizma i nacizma, jer dopuštaju pravo na pobačaj.

Difamiranje neistomišljenika

Međutim, to nije slučajnost. Jedan od temeljnih načina djelovanja organizacija poput Ordo Iurisa je difamiranje neistomišljenika i plasiranje lažne slike o ugroženosti tradicionalnih vrijednosti i obitelji. Uostalom, o strategiji je prilikom posjeta Zagrebu govorio Aleksander Stepkowski, predsjednik Ordo Iurisa, i bivši pomoćnik ministra vanjskih poslova Poljske u vladi desne stranke Pravo i pravda. On je 2016. sudjelovao na Tradfestu, koji organizira Batarelo, i tada je najavio da “i mi u Poljskoj i vi u Hrvatskoj moramo puno jače pritisnuti naše vlade da stanu u obranu kršćana i kršćanskih svetinja jer će nas u suprotnome tranzicijske vrijednosti pregaziti, a mi ćemo nestati”, istaknuo je Stepkowski.

Poljski katolički fundamentalisti nisu samo ideološki uzor ovdašnjim konzervativcima, nego i njihovi financijski pokrovitelji. Tjednik Novosti je otkrio da je Zaklada Vigilare upisana u Zakladnu knjigu 12. srpnja 2016. godine, nekoliko mjeseci prije održavanja prvog TradFesta. No statut, predan u dvojezičnoj formi - na engleskom i hrvatskom - otkriva da je suosnivač Zaklade Vigilare poljska Asocijacija za kršćansku kulturu o. Piotr Skarga. Za osnivanje Zaklade Vigilare tadašnja Batarelova istoimena udruga dala je samo sto eura, a poljska Asocijacija uložila je puno više, 5400 eura. Međutim, puno je važniji podatak da je Institut za društvenu i religijsku edukaciju o. Piotr Skarga, 2013. osnovao Ordo Iuris, danas najpoznatiju poljsku organizaciju orijentiranu na zabranu pobačaja.

U prošlom broju Magazina Jutarnjeg lista, četvorica uglednih teologa - Zoran Grozdanov, Srećko Koralija, Stipe Odak, Branko Sekulić - upozorili su da je počesto tanka granica između religije u političkom prostoru i političke religije. Dok prvi pojam označava uključivanje religijskih glasova u javnu raspravu koja bi, prije svega, trebala bi utemeljena na temeljenom uvažavanju drugačijih stajališta, političko kršćanstvo, s druge strane, prije ili kasnije poseže za polugom dominacije kako bi uspostavilo svoja načela.

Ordo Iuris upravo je ono na što su upozorili gore citirani teolozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:01