HealthComm Talks

‘Osobna odgovornost, transparentnost i kvalitetna komunikacija ključ su izgradnje povjerenja u zdravstvu‘

Moramo raditi i na povećanju osobne odgovornosti za osobno zdravlje, istaknuo je šef HZJZ-a Krunoslav Capak

KBC Rijeka, ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

- Niti jedan od stupova povjerenja ne može samostalno vratiti povjerenje u zdravstvo, već je potrebna suradnja te pravovremena, otvorena i transparentna komunikacija svih dionika, zaključeno je na jučerašnjem prvom HealthComm Talks panelu koji je okupio predstavnike iz svih područja zdravstva – regulative, proizvodnje lijekova, ljekarništva i veledrogerija te poslovne zajednice, stoji u priopćenju koje je poslano nakon panela.

Prema nedavnom istraživanju Val grupe i Ipsosa Nulti kvadrant preko 40 % građana izgubilo je povjerenje u zdravstvene institucije, pretežito javne. Upravo iz tog razloga, komunikacijski trendovi u zdravstvu fokus su HealthComm Foruma koji je planiran za svibanj 2023. godine i kojemu će biti cilj vratiti izgubljeno povjerenje građana u institucije i struku.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstva Krunoslav Capak i državna tajnica pri Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš suglasni su u konstataciji da su zdravstvena pismenost i sinergija svih dionika u sustavu ključni za jačanje povjerenja u institucije, no istaknuli su da uz prava dolazi i visoka razina odgovornosti na koju se često u društvu zaboravlja.

- U pandemiji smo kontinuirano bili u kontaktu s javnosti. U tom momentu je bilo strahovito važno da građani u pravom momentu dobiju pravovremene informacije. No, samo informiranje građana nije dovoljno, moramo raditi i na povećanju osobne odgovornosti za osobno zdravlje, za što je potrebno mijenjati navike u skladu sa savjetima stručnjaka – istaknuo je Capak.

- Zdravstvena pismenost je dio pismenosti kao cjelokupne pismenosti opće populacije. Volimo govoriti o pravima, ali manje govorimo o obavezama – dodala je Bubaš.

Da potreba za sustavnom kvalitetnom komunikacijom u javnom prostoru postoji, slaže se i privatni sektor, stoji u priopćenju:

- Rezultati ovogodišnjeg Nultog kvadranta potaknuli su nas na ozbiljno promišljanje potrebe za drugačijim pristupom u komunikaciji tema u zdravstvu. Stručnu i otvorenu komunikaciju želimo pozicionirati u samu srž zdravstvene djelatnosti. Vjerujem da puno možemo ostvariti suradnjom te učiti od sporta kao bakljonoše kolektivnog optimizma i zajedništva – istaknula je uvodno Anita Galić, osnivačica HealthHuba.

- Istraživački novinarski laboratorij JourLab je 2021. godine proveo istraživanje u kojem je između ostalog istraživao razinu povjerenja u različite profesije. Rezultati govore da hrvatski građani najviše vjeruju medicinskim sestrama (82,1%), liječnicima (75,7%), znanstvenicima (68,7%), vojsci (66,5%) dok najmanje povjerenja iskazuju sucima, bankarima, ministrima u vladi i političarima općenito. Ovi rezultati su jasan signal struci da je potrebno poraditi na kreiranju relevantnog, stručnog sadržaja namijenjenog pacijentima, a da bi se smanjio utjecaj netočnih informacija" – kazala je Ana Gongola, članica Uprave i direktorica Sandoza te članica Izvršnog odbora HUP- Udruge proizvođača lijekova te dodala:

- Ti rezultati stavljaju na nas i odgovornost. Jedan od projekata koji smo zato započeli 2019. u Sandozu je Zdravstvena pismenost, u sklopu kojeg smo pripremili 15 zdravstvenih rječnika iz terapijskih područja koja su vodeći uzroci pobola i smrtnosti u Hrvatskoj, a koji sadrže osnovne pojmove koje bi pacijent trebao znati kako bi mogao razumjeti svoju bolest.

- Povjerenje se gradi godinama, a gubi preko noći. Da bih imao uspješne rezultate moram imati apsolutno povjerenje u liječnike, kinezioterapeute, trenere. Ključ je u boljoj komunikaciji između građana i liječnika. Ljudi vjeruju nama vrhunskim sportašima jer smo sve postigli vlastitim radom i zalaganjem, ništa nam nije poklonjeno – zaključio je Anđelo Kvesić, europski zlatni karatist, dvostruki osvajač svjetske bronce u karateu te najbolji sportaš Grada Zagreba 2022.

Mario Aunedi Medek, član Uprave Val grupe moderirao je panel raspravu na kojoj su na temu "Možemo li vratiti povjerenje u zdravstvo i na što se kladimo u 2023.?" uz Gongolu, Capaka i Kvesića sudjelovali i Marija Bubaš, državna tajnica pri Ministarstvu zdravstva te Marija Crnjak, novinarka Poslovnog dnevnika.

Više informacija o HealthComm Forumu 2023. javnosti će biti dostupno uskoro, a svi oni koji žele biti aktivan sugovornik ili partner Foruma mogu pronaći više informacija na web stranicama: https://healthcommforum.com/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:22