DUGOOČEKIVANI ZAKON

Osobni asistent bit će zanimanje, država je osigurala 1,1 milijardi kuna

Asistenciju za osobe s invaliditetom prvi će put u Hrvatskoj zakonski regulirati i financirati država

Marin Piletić

 Ronald Goršić/Cropix

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas, u javnu je raspravu upućen dugoočekivani nacrt Zakona o osobnoj asistenciji, koji će na snagu stupiti 1. srpnja 2023. godine. Donošenje tog zakona u Hrvatskoj iznimno je važno jer će prvi put posao osobnih asistenata, osoba koje pomažu u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom, biti zakonski reguliran i financiran na državnoj razini. Za tu se namjenu na godišnjoj razini planira osigurati 1,1 milijardi kuna.

- Sada konačno, prvi put, imamo nacrt Zakona o osobnoj asistenciji, a to je zakon koji osobe s invaliditetom čekaju više od 16 godina. Bilo je krajnje vrijeme da se on donese, a njegovo donošenje je jedna od najvažnijih potpora za osobe s invaliditetom. Zadovoljni smo što konačno imamo tekst tog zakona, koji trebamo doraditi. Međutim, nije nam drago da se odgađa primjena ovog zakona do 1. srpnja 2023. godine - rekla je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je preko 5000 osobnih asistenata i vodećih pratitelja slijepih osoba, što je nedovoljno jer se smatra da potrebu za nekom vrstom osobne asistencije ima više od 13.000 osoba s invaliditetom.

Održivost usluge

- Zakon neće urediti samo sadržaj osobne asistencije, nego i radno-pravi status osobnih asistenata kao osoba koje pružaju njegu i pomoć onima s najtežim vrstama invaliditeta. Zakon će obuhvatiti puno veći broj korisnika, što nam je drago. Nadalje, osigurat će održivost ove usluge, koja je izuzetno važna jer sprječava institucionalizaciju osoba s invaliditetom te omogućava da one ostanu u svom obiteljskom domu u sklopu kojeg im se pružaju potrebne usluge.

Ono što se otvara kao veliki problem, a što je prisutno već neko vrijeme, je nedostatak radne snage jer nema interesa osoba koje bi pružale uslugu osobne asistencije, koja se sada pruža na projektnoj razini. Nažalost, sadašnje plaće asistenata su premale da bi nekoga motivirale da radi taj složen i zahtjevan posao - dodala je Mira Pekeč Knežević.

Uvjeti rada

I Nikola Ptić iz Inicijative osobni asistenti zajedno smatra da je pozitivno što je nacrt Zakona konačno u e-Savjetovanju. - Sada konačno možemo vidjeti što u nacrtu Zakona piše jer smo o tome čuli samo putem neformalnih kanala komunikacije. Nije dobro što se toliko dugo razvlačilo sa Zakonom, a bilo je najavljeno u planu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da će biti donesen do kraja ove godine. Sad vidimo da je donošenje Zakona predviđeno 1. srpnja 2023. godine, dakle moramo čekati još pola godine - rekao nam je Nikola Ptić.

Osvrnuo se na sadržaj Zakona.

- Nikako ne možemo biti zadovoljni govoreći iz perspektive osobnih asistenata. Prema Ministarstvu i javnosti smo komunicirali da bi za nas bi bilo važno da se Zakonom regulira i područje rada u sustavu osobne asistencije. To se Zakonom ne regulira. U Ministarstvu smatraju da se to ne može raditi kroz zakon, nego će se regulirati različitim pravilnicima, a i samim tržištem osobne asistencije kad se ono razvije. No, radi se o usluzi koja je socijalna i namijenjena najugroženijoj skupini društva te smatramo da je važno Zakonom regulirati uvjete rada, kao i cijenu rada. Sada asistenti rade za 4000 kuna za puno radno vrijeme, zaista je porazno da se takav posao radi za minimalac - naglasio je Ptić.

Ističe kako Zakonom nije regulirana ni konkretna edukacija za osobne asistente. - Nadalje, mi tražimo da se regulira rad na neodređeno vrijeme jer asistenti uglavnom rade na određeno vrijeme. To treba biti stabilan i siguran posao, mora biti regulirano što bi asistent trebao, a što ne. To je dotaknuto, ali nedovoljno detaljno. Puno toga će se urediti dodatnim pravilnicima, njih će pet ili šest pratiti Zakon. Rok za njihovo donošenje je šest mjeseci nakon što Zakon stupi na snagu. Znači cijelu iduću godinu možemo očekivati nesigurnost i neizvjesnost - zaključio je Ptić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:35