ŠIME LUČIN ZA JUTARNJI

Osobno je odobrio prvi Gay Pride i u njemu sudjelovao: ‘Kad sam obavijestio Račana, rekao je - dapače‘

Govoreći o tome koliko smo napredovali od 2002. godine do danas rekao je kako je postignut dobar napredak
Šime Lučin, arhivska fotografija
 Goran Mehkek/Cropix

Da bi pokazali kako su istinski borci za ljudska prava mnogi političari danas vole dolaziti na Gay Pride i isticati svoje sudjelovanje na Prideovima proteklih godina i izvlačiti stare fotografije iz povorke, no zaboravlja se onog koji je probio led i prvi javno stao uz LGBT osobe.

Riječ je o Šimi Lučinu, ministru unutarnjih poslova u Vladi Ivice Račana koji je 2002. godine odobrio javno okupljanje i povorku, ali i sam u njoj sudjelovao.

- Odluka da se odobri Gay Pride je bila moja odluka, i samo sam informirao premijera Račana koji je rekao - dapače. Po zakonu skupove odobrava policija, dakle, odobrenje Pridea je bilo u nadležnosti MUP-a. Kako je skup ocijenjen kao visoko rizičan, o tome sam informirao premijera - prisjeća se Lučin.

Pitamo ga kako je policija reagirala na to da mora osiguravati homoseksualce. - Profesionalno je odradila svoj posao, bez obzira na neslavan završetak, ali ne može se kontrolirati svaki izgrednik. Nisam bio siguran da će sve biti tako profesionalno, ali jeste - kaže Lučin.

Budući da je osobno odobrio održavanje Pridea, nitko u policiji nije izrazio nikakvo negodovanje.

Ipak, do njega su došle priče o tome kako se dio policajaca međusobno žalio i negodovao "jer moraju čuvati pedere", ali osobno nije čuo nikakve pritužbe.

- Te 2002. godine bio sam prvi i jedini političar koji je sudjelovao u Gay Prideu, ne samo u Hrvatskoj, nego i u istočnoj Europi. Bio sam na prvih nekoliko, a i sada povremeno odem. Dečki iz organizacije su me se sjetili, zvali su me na druženje uoči Pridea, ali nisam mogao doći zbog drugih obaveza - kaže Lučin.

Na pitanje zašto se odlučio pridružiti povorci odgovara da je bilo više razloga za to. - Ljudi se sjećaju situacije tih godina. Nije bio isti prostor osobne slobode kakav je danas. Trebalo je zauzeti puno prostora za slobode, a jedan od njih su bila prava LGBT zajednice. Kako smatram da čovjek ima pravo na izražavanje svojih stavova, prava i onoga što jeste, bilo je logično da budem tamo. Održao sam i govor na Zrinjevcu gdje sam rekao da se nitko do njih samih neće izboriti za taj prostor. Mislim da su se solidno izborili - rekao je bivši ministar.

Govoreći o tome koliko smo napredovali od 2002. godine do danas rekao je kako je postignut dobar napredak.

- U društvu je stvorena drugačija atmosfera. Uvijek ima debila i kretena koji će iskazivati svoju homofobiju, ali se s time treba boriti. Mislim da bi država trebala napraviti još neke pomake, pa bi se i homofobno iskazivanje smanjilo. Treba potpuno izjednačiti prava istospolnih i hetero bračnih parova i izvanbračne zajednice. Oduvijek sam se zalagao za to da istospolne zajednice trebaju imati pravo braka, ali i pravo usvajanja djece. Ali tada takvi moji stavovi nisu bili ni u SDP-u potpuno prihvaćeni - kaže Lučin i prisjeća se kako je nakon prvog Gay Pridea dobivao gomilu pošte i poruka "Šime Lučin peder", "Ministar peder" i slične.

Premda smatra da ima još dosta prostora za unaprijeđenje prava LGBT osoba, kaže da će "uvijek biti likova koji ne razumiju o čemu se radi i svoju desničarsku pravovjernost dokazivati glupostima".

- Bitno je da se Vlada i državne institucije prema homoseksulcima odnose kao prema svima drugima. Nedopustivo je da postoji razlika između muškarca i žene koji žive u heteroskskualnim zajednicama ili braku i onih koji žive u istospolnim zajednicama. Floskula da nemam ništa protiv homoseksualaca, ali zašto to trebaju isticati ne stoji. Dok zbog toga dobivaju batine, dok ih se šikanira na poslu i fakultetu, do tada je potreban Pride - zaključio je Lučin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:31