PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Ostajemo na 10 izbornih jedinica, birat će po 14 zastupnika. Porezna reforma? Jedna teza je izmišljena...‘

Ponovio je da je bit porezne reforme povećati plaće onima kojim imaju najmanje i da će u utorak biti predstavljena koalicijskim parterima

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković odbacio je u ponedjeljak tezu da će se poreznom reformom nešto oteti ili oduzeti lokalnim jedinicama ili velikim gradovima, a za novi zakon o izbornim jedinicama kazao je da će ostati 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika u Hrvatski sabor.

„Otklanjam teze koje se plasiraju da se nešto oduzima lokalnim jedinicama ili velikim gradovima. To je izmišljena teza, to je neistina. Ukidamo prirez, ali ostavljamo mogućnost da porez na dohodak bude povećan za onoliko koliko je eventualno prije bio prirez”, rekao je Plenković nakon višesatne sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Ponovio je da je bit porezne reforme povećati plaće onima kojim imaju najmanje i da će u utorak biti predstavljena koalicijskim parterima.

Onaj čelnik lokalne samouprave koji želi imati isti volumen prihoda povećati će porez na dohodak. Delegirali smo im ovlast da sami procjene žele li imati manju stopu poteza na dohodak i ostaviti više novaca u džepovima građana ili će imati veću stopu, pojasnio je.

Plenković: Porezna reforma neće ugroziti mirovinski sustav

Poreznom reformom zadire se i u doprinose za mirovinsko osiguranje, odnosno oni smanjuju za određeni broj građana do određenih primanja.

„To smanjenje će im ostaviti veća primanja na plaći, a umjesto njih će država to nadomjestiti”, kazao je premijer odbacivši tezu da će se ugroziti mirovinski sustav.

„Da se mirovine isplaćuju jedino i isključivo na temelju doprinosa ne bi nitko dobio mirovinu koliku ima sada. Godinama doplaćujemo dio za mirovine iz poreznih prihoda”, rekao je.

„Da bismo povećali plaće onima koji imaju manja primanja, mi drugih prostora nemamo. Osim da poslodavci povećaju plaće, to je najbolji način”, dodao je.

O izmjenama zakona o izbornim jedinicama Plenković je kazao da će ostati 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika u Hrvatski sabor i gdje će odstupanja u broju birača po izbornoj jedinici biti unutra plus minus 2,5 do 3 posto.

„Na taj način mislim da će izbori proći u najboljem demokratskom redu, kao što je to uvijek kod nas i bilo”, izjavio je.

Nije riječ o prekrajanju već modifikaciji, dodao je premijer na novinarsku tvrdnju i najavio da će zakon o izbornim jedinicama također predstaviti u utorak koalicijskim partnerima.

Vjerujem da ćemo postići suglasje i usvojiti na vrijeme, dodao je.

Podsjetio je da je Ustavni sud kazao da postojeći zakon o izbornim jedinicama prestaje važiti 30. rujna.

„Puno toga ostaje kako je, mijenjamo ono što moramo mijenjati da bismo doveli u okvir otprilike jednaki broj birača po izbornoj jedinici, njih će biti otprilike oko 360 tisuća”, rekao je.

Hrvatska lovi korak sa zemljama srednjoistočne Europe

Plenković će osvrnuo i na BDP-a istaknuvši da je od 2016. narastao za 20 milijardi eura.

BDP je po stanovniku rastao za više od 5000 eura i sada smo na 17000 eura po glavi stanovnika. Od 2016. povećali smo prosječne plaće za 50 posto, medijalne plaće za 44 posto, prosječne mirovine narasle su 37 posto, minimalne plaće za 69 posto, naveo je.

„Hrvatska će u ovom desetljeću nastojati loviti korak sa zemljama srednjoistočne Europe”, naglasio je.

Na sjednici predsjedništva bilo je riječ i o prošlotjednim poplavama, zaposlenosti i nezaposlenosti, rebalansu proračuna, razgovorima sa sindikatima ...

Plenković je pritom zahvalio svima koji su dali doprinos u borbi protiv visokih vodenih valova u nizu hrvatskih županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:33