JAVNA PODUZEĆA

OSTAJU NA SVOJIM POZICIJAMA Vlada u odlasku će produljiti mandate čelnicima 20-ak javnih tvrtki kojima u prva tri mjeseca istječu ugovori

‘To je jedini način da osiguramo normalan rad u ovom prijelaznom periodu’, tvrdi naš izvor iz Vlade
Zagreb, 071008.Prosvjed protiv organiziranog kriminala na Cvjetnom trgu. Povod prosvjedu bilo je ubojstvo Ivane Hodak. Na prosvjedu se pojavio i predsjednik SDP - a Zoran Milanovic.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

Vlada na odlasku sljedećeg će tjedna najvjerojatnije produljiti mandate upravljačkim strukturama u javnim poduzećima kojima tijekom prvog tromjesečja ističu ugovori.

Kako nam je potvrđeno iz Vladinih krugova, razlog donošenju takve odluke je omogućiti nesmetano funkcioniranje javnih poduzeća dok se ne formira nova Vlada i ne provedu postupci izbora njihovih novih uprava i nadzornih odbora.

- Tehnička Vlada ne može se baviti imenovanjima, ali mora osigurati nesmetano funkcioniranje javnih poduzeća. Ako se članovima uprava i nadzornih odbora kojima u prvom kvartalu ističu mandati oni ne bi produljili, ta bi javna poduzeća mogla doći u slijepu ulicu, odnosno moglo bi im se dogoditi da više ne mogu normalno funkcionirati - objašnjava jedan naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Zakonski čisto?

Dodaje kako se, tehnički gledano, tu ni ne radi o novim imenovanjima, budući da se samo na određeno vrijeme produljuje mandat postojećim članovima uprava i nadzornih odbora. Na pitanje za koliko će im se produljiti mandati, naš sugovornik ističe kako to ovisi od slučaja do slučaja, budući da mandati svima ne ističu u isto vrijeme.

- Kod nekih se može raditi o nekoliko mjeseci, a kod nekih i samo o pet dana - napominje on. Prema podacima iz Vladinih krugova, odluka o produljenju mandata tiče se dvadesetak javnih poduzeća, čijim upravljačkim strukturama do kraja ožujka ističu ugovori.

Među njima su, kaže naš sugovornik, i Janaf, Plinacro, Fina, HEP, Hrvatske vode i Hrvatske ceste. Ako se njihovi mandati ne bi produljili, tim bi sustavima, dodaje, prijetila možda čak i potpuna paraliza rada.

To nam potvrđuju i u jednom od javnih poduzeća, čijim čelnicima mandat ističe u veljači. Za imenovanje novog Nadzornog odbora i Uprave, kaže naš sugovornik iz te državne tvrtke, potrebno je provesti proceduru koja traje i nekoliko mjeseci, a Hrvatska još nema ni formiranu novu Vladu. To je posebno ‘škakljiva’ situacija za one državne tvrtke koje kotiraju na burzi.

Strah od bezvlašća

- Neproduljenje mandata u ovakvoj situaciji moglo bi nas dovesti u pat-poziciju - žali se naš sugovornik iz tog javnog poduzeća. Produljenje mandata upravljačkih struktura koje je imenovala dosadašnja bivša Vlada bilo je i tema jučerašnjeg sastanka, koji je održan u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Odluku o tome Vlada Zorana Milanovića trebala bi donijeti na sjednici najavljenoj za 14. siječnja. No, prije toga, DUUDI će o tome, kako doznajemo, početkom sljedećeg tjedna u pisanom obliku izvijestiti Tihomira Oreškovića, mandatara za sastavljanje nove Vlade.

Kada je riječ o rukovodećim ljudima ostalih javnih poduzeća, kojima mandati završavaju nakon prvog tromjesečja, o njihovoj bi sudbini odluku trebala donijeti nova Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:01