MIRELA AHMETOVIĆ

‘Ostane li ovakva situacija, ne bih se čudila da budemo prisiljeni uvesti lockdown i obavezno cijepljenje‘

Smatra i da je problem u tome što se covid-potvrde primjenjuju samo u javnom sektoru.

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadic/Cropix

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović bila je gošća Newsrooma N1 televizije, a upitana zašto neće podržati predložene izmjene Zakona kojima će se novčano sankcionirati neupotreba covid-potvrda, Ahmetović odgovara da je SDP od početka ove covid-krize predlagao primjenu članka 17 Ustava koja kaže da kada se namjeravaju ograničiti temeljna prava, da se odluke moraju donositi dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

- HDZ u ovom slučaju primjenjuje članak 16. Ustava koji omogućuje djelovanje Stožera. Vidimo da je i rezultat takvog upravljanja covid-krizom vrlo loš. Imamo jako mali broj procijepljenih. Apsolutno smo zakasnili s izmjenom zakona jer se covid-potvrde implementiraju. Mi smo uputili u proceduru zaključka da se i ovaj Zakon izglasava dvotrećinskom većinom svih zastupnika - rekla je.

Odgovorila je i misli li da je HDZ spreman Zoranu Milanoviću poslati inspekciju na Pantovčak.

- HDZ je spreman apsolutno na sve. Ako su spremni opljačkati državu, spremni su i na sve ostalo. Neovisno o kome se radi, radi li se o predsjedniku Republike ili o građaninu, zakon se mora poštivati - tvrdi Ahmetović.

Problem s covid potvrdama

Smatra i da je problem u tome što se covid-potvrde primjenjuju samo u javnom sektoru.

- Zasad je sve na isključivo javnoj razini i tu je jedna od nepravdi. Tim zakonom se ne osigurava razmjernost mjera. Te potvrde se traže u knjižnici ili pošti, ali ne traže se u casinu - ističe.

Upitana je hoće li doći do uvođenja obaveznog cijepljenja.

- Ostane li situacija ovakva kakva je i upravljanjem pandemijom na ovoliko lošoj razini i ostane na ovoj razini odgovornosti kojoj smo danas, ne bih se čudila da budemo prisiljeni uvesti lockdown i obavezno cijepljenje - odgovara.

Na pitanje bi li SDP podržao obavezno cijepljenje, kaže da bi prvo o tome razgovarali u kontekstu Ustava koji o tome govori.

- Takva bi se odluka morala donositi dvotrećinskom većinom. Ono što je SDP-u važno je zaštita zdravlja građana, a naravno i njihovih prava i sloboda - rekla je.

'Ne slažem se s Milanovićem'

Komentirala je i poruku Zorana Milanovića ljevici zamjerajući im da se ne bore za prava i slobode građana.

- Ne mislim tako. Ja vjerujem da predsjednik Milanović ne stigne pratiti sve aktivnosti ljevice. Nije baš istina da se ljevica ne angažira oko obrane prava i sloboda građana. Predsjednik Milanović niti treba niti se stiže pratiti aktivnosti ljevice. Apsolutno se ne slažem s predsjednikovim stavom - govori Ahmetović.

Govoreći o Mostovoj inicijativi za referendum o covid-potvrdama, rekla je da svatko ima pravo pokretati referendumska pitanja i propitivati sve što se događa u društvu.

- Kad to netko čini tako da to iskorištava za skupljanje političkih poena, a istovremeno se ne ograđuje od negativnih konsekvenci tih postupanja, onda je to problem. Kao što su bile konsekvence nasilja na prosvjedima na kojima je i Most prisustvovao. Ne namjeravamo skupljati političke poene na temelju nekakvih nasilnih postupaka - kazala je.

Kratko se osvrnula i na izjave predsjednika Milanovića o Srebrenici i obitelji Zec.

- Uvijek je nezahvalno komentirati tuđe stavove. Međutim, ja osobno i SDP nema nikakve dvojbe o tome što se dogodilo u Srebrenici. U Srebrenici se dogodio genocid. Imam dojam da je i on shvatio da je ovakva interpretacija bila kontraproduktivna. Pogreška države u slučaju obitelji Zec je činjenica da takav zločin nije kažnjen - poručila je zaključno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 10:54