KRUNOSLAV CAPAK

‘Ostane li sve na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati. Već imamo neke naznake...‘

Capak je rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus nestašan po pitanju mutacija

Krunoslav Capak

 Davor Pongračić/Cropix

Ako sve ostane na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o situaciji s koronavirusom, piše HRT.hr.

Capak je rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus nestašan po pitanju mutacija i da se može dogoditi da se pojavi nova mutacija, kao što se na silaznom kraku četvrtog vala pojavio omikron.

- Takva situacija je uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

Capak je rekao da će početkom sljedećeg tjedna objaviti preporuke HZJZ-a koje će karantenu smanjiti na sedam dana.

- Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji, pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo, poručio je Capak.

Capak je između ostalog istaknuo kako se u Hrvatskoj priznaje i brzi antigenski test za dokaz preboljenja, što za sada u Europi nije slučaj, ali da je Hrvatska već nekoliko puta pismeno reagirala prema Europskoj komisiji da se dozvoli da se i preboljenje dokazuje brzim antigenskim testom.

- Imamo naznake, jako puno zemalja pridružilo nam se u tome i mislim da je zadnji razgovor o tome na Health Security Committeeju bio da je 18 zemalja EU-a za to da se priznaju brzi antigenski testovi, ostali nisu. I mislimo da će to sada ići u tom smjeru i da će se priznati brzi antigenski testovi za dokaz preboljenja. Samo će se oni kućni testovi trebati potvrditi brzim antigenskim testom u sustavu zdravstva i priznat će se kao preboljenje, rekao je Capak.

Capak je rekao da je EU skratio važenje COVID potvrda kod cijepljenja na 270 dana, što se će odnositi na one koji putuju u inozemstvo, dok je za booster to 365 dana.

- Odnosno, to je sad praktično neograničeno jer još ne znamo koliko će booster trajati, ali mora postojati neka brojka, pa se piše 365 dana, rekao je Capak.

- Oni koji su boosterirani, njima je 365 dana, to je samo ograničenje iz administrativnih razloga. Za sada još ne znamo koliko će trajati, poručio je.

- Što se tiče nacionalnog sustava, mi i dalje priznajemo i preboljenje i cijepljenje. Sve ostaje isto, rekao je također, piše HRT.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 18:50