PRITISAK IZ VRHA STRANKE

OSTAVKA U STATUTARNOJ KOMISIJI SDP-a DAN UOČI SJEDNICE 'Politika pritisaka i ucjena postaje normalna, u tome nemam namjeru sudjelovati'

Davor Bernardić, Hrvoje Nekić (SDP)
 Bruno Konjevic, Damjan Tadic / CROPIX

Dan uoči sastanka Statutarne komisije SDP-a, koja je trebala odlučiti o sudbini četiri suspendirana člana Predsjedništva te stranke, jedan član komisije, Hrvoje Nekić, podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju, javlja N1. Nekić je rekao da ostavku podnosi zbog neprestanih pritisaka od strane kolega iz stranačkog vodstva. Od njega su, kaže, tražili da glasa za potvrđivanje suspenzija Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, no Nekić ističe da bi mu takvo što bilo potpuno neprihvatljivo.

'Ne pada mi napamet dopustiti da se netko sa mnom i mojim imenom poigrava kako mu se hoće. Politika podjela stranke i pritisaka na članove tijela stranke da glasaju na ovaj ili onaj način mi je strana, jer ne pripada SDP-u već nekim drugim političkim opcijama protiv kojih sam se borio u čitavoj svojoj političkoj karijeri. Imajući navedeno u vidu, kao i činjenicu da je većini mojih kolega u Statutarnoj komisiji ovakva politika pritisaka i političkih ucjena postala normalna, a kako u njoj nemam namjeru dalje sudjelovati, ovima podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Statutarnoj komisiji', rekao je Hrvoje Nekić, a na pitanje tko je točno nanjega vršio pritisak, odgovorio je da su to bili pojedinci iz vrha SDP-a.

Podsjetimo, pobunjeničkom četvercu, koji je u krugu predsjednika stranke Davora Bernardića detektiran kao vođa pobune protiv njega, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao je stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine. Potvdi li Statutarna komisija tu odluku, u praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Hajdaš Dončić mogao bi ostati i bez funkcije potpredsjednika Hrvatskog sabora.Oduzimanje članskih prava de facto znači da ne bi mogli biti kandidati stranke na izborima bilo koje razine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:45