AFERA NA POMOLU

Ostavke u vrhu tijela koje organizira državnu maturu: ‘Učenicima su mimo procedure dodavani bodovi da prođu‘

Ravnateljica NCVVO-a situaciju naziva „proceduralno-pravnom pogreškom u postupanju Centra“. Bivša ministrica Divjak poziva DORH da reagira
Arhivska fotografija
 Tom Dubravec/Cropix

Dva člana Upravnog vijeća Nacionalnog centra ključnog za organizaciju i provedbu državne mature dali su ostavke Vladi zbog sumnji u vjerodostojnost zadnjeg kruga državne mature i upitne ravnopravnosti svih maturanata na ispitu održanom jesenas.

Vlada je na svojoj zadnjoj sjednici prihvatila ostavke dvaju članova Upravnog vijeća NCVVO-a, Tihomira Tomčića, dugogodišnjeg ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru i Ninoslava Šćukanca Schmidta, izvršnog direktora Instituta za razvoj obrazovanja. Kako doznajemo, ostavke su dali nezadovoljni naknadnim dodavanjem bodova za 13 maturanata, koje im je dalo Povjerenstvo za provođenje procesa, bez procjene stručnoga povjerenstva. Riječ je o bodovima za ispite iz engleskog i njemačkog jezika. Na temelju boda ili dva, pristupnici su, sumnja se, uspjeli dobiti pozitivnu ocjenu iz ispita mature.

Kako stoji u njihovom obrazloženju ostavke, a navedena je u prijavi koju je dobio Jutarnji list, „najveća odgovornost je na ravnateljici Centra koja je trebala sačuvati pravednost, objektivnost i vjerodostojnost državne mature, odnosno osigurati jednake uvjete i mogućnosti svim pristupnicima te se oduprijeti pritiscima“.

Bivši član Upravnog vijeća Tihomir Tomčić nije želio komentirati slučaj. Šćukanec Schmidt je pak za srednja.hr izjavio: - Po meni je krucijalno pitanje kako je moguće da tijelo koje imenuje Ministarstvo donosi odluke koje se kose s mišljenjima stručnih tijela, čime se pobija autonomija NCVVO-a.

Ravnateljica Centra Ivana Katavić situaciju naziva „proceduralno-pravnom pogreškom u postupanju Centra“:

- Iako se pogreške u ispitima i procesu vrednovanja državne mature događaju prilično rijetko, prilikom odlučivanja o zaprimljenim prigovorima na jesenskom roku državne mature u školskoj godini 2019./2020., Povjerenstvo za praćenje državne mature utvrdilo je proceduralno-pravnu pogrešku u postupanju Centra, koji je prigovore rješavao u prvom stupnju. S obzirom na to da se u situacijama u kojima se uoče pogreške u sastavljanju ili bodovanju samih zadataka uvijek postupa u korist pristupnika, članovi Povjerenstva iz redova Centra predložili su da se pristupnicima usvoji prigovor zbog pogreške Centra. Povjerenstvo, kao drugostupanjsko tijelo u rješavanju prigovora pristupnika, je izneseni prijedlog jednoglasno prihvatilo te je donijelo odluku da se usvoji prigovor za trinaestero pristupnika. Uočena pogreška time je ispravljena u korist pristupnika te su time osigurani postavljeni standardi jednakosti u postupanju, odgovorila nam je Katavić, koju smo naknadno zatražili da svoju izjavu potkrijepi dokumentacijom.

Također, ravnateljicu smo zamolili da dodatno obrazloži - jesu li je dva člana Upravnog vijeća koji su podnijeli ostavke i(li) članovi stručnih skupina upozoravali na problem? Ukoliko jesu, kako se očitovala na primjedbe? Je li točno da Povjerenstvo tzv. drugostupanjske pritužbe nije dostavilo Stručnoj radnoj skupini, već je samostalno na njezin prijedlog odlučilo o dodjeljivanju bodova pristupnicima? I zadnje, hoće li podnijeti ostavku na mjesto ravnateljice.

Odgovore ravnateljice Centra objavit ćemo čim pristignu. Dotad, o slučaju se oglasila bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja smatra da je situacija očito ozbiljna i puna dubioza, pa bi je trebalo ispitati i Državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44